Nemi erőszakért halálra ítéltek egy iskolaigazgatót Indonéziában

trial assault education Horizontal
Indonesian teacher Herry Wirawan (C) is escorted prior to his trial at a court in Bandung, West Java on February 15, 2022, where he was later sentenced to life in prison for the rape of 13 students, all minors. (Photo by TIMUR MATAHARI / AFP)
Vágólapra másolva!
Sorozatos nemi erőszakért halálra ítélte egy indonéz bíróság egy bentlakásos iszlám iskola igazgatóját. Tizenkét diáklányt erőszakolt meg, többeket teherbe is ejtett - derül ki a testület keddi közleményéből.
Vágólapra másolva!

Herry Wirawan 2016 és 2021 között követte el tetteit egy nyugat-jávai oktatási intézményben.

A bíróság emellett összesen 23 ezer dollár (7,6 millió forint) kártérítést ítélt meg az áldozatoknak,

az ítéletben pedig kiemelte, hogy a vádlott a vallást használta fel a lányok elcsábítására, beszennyezve így az iszlámot.

Wirawant tavaly májusban tartóztatták le, februárban pedig már első fokon életfogytig tartó börtönre ítélték.

A per során kiderült, hogy

hallgatásukért cserébe az igazgató azt ígérte a szegény családokból származó lányoknak, hogy az egyetem elvégzéséig fedezi oktatási költségeiket.

Herry Wirawan 2016 és 2021 között követte el tetteit egy nyugat-jávai oktatási intézményben Forrás: AFP/Timur Matahari

Indonéziában nemrég több, elsősorban iszlám bentlakásos iskolákban elkövetett szexuális visszaélésre derült fény, ezért az ország elnöke, Joko Widodo januárban felszólította a parlamentet, mielőbb fogadja el a szexuális erőszakot szankcionáló jogszabályt.

A tervezet évek óta elfogadásra vár, mert konzervatív muszlim képviselők a büntetést kiterjesztenék a homoszexualitásra és a házasságon kívüli nemi kapcsolatra is, és ezekben nincs megállapodás.

A világ legnagyobb iszlám országának számító Indonéziában több tízezer bentlakásos iszlám iskola és egyéb vallási alapokon működő oktatási intézmény működik, amelyek sok szegénysorból származó diáknak biztosítanak tanulási lehetőséget.