Az oroszok döntő támadásra készülnek

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Donyeck, rom, romok, roncs, jármű
8167765 16.04.2022 A view shows vehicles and a building damaged by the shelling in Mariupol, Donetsk People's Republic. Sergey Averin (Photo by Sergey Averin / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz erők feltehetően minimális haderőt hagynak Mariupol városában, hogy blokkolni tudják az ukrán állásokat Azovstalban, és megakadályozzák a partizánakciókat, miközben Kelet-Ukrajna más területein jelentős offenzív támadásra készülhetnek, derül ki egy friss jelentésből.
Vágólapra másolva!

Továbbra is három fő ponton zajlik az ukrajnai háború, melyben Oroszország fő célja a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhansz megyék elfoglalása.

Az Institute of the Study of War (ISW) legfrissebb jelentése szerint az orosz csapatok Mariupolból észak felé haladnak, hogy csatlakozzanak a Donyeck és Luhanszk megyékben tartózkodó erőkhöz. A jelentés rámutat, hogy

Mariupolban csupán minimális erőket hagynak, melyek feladata az azovstali ukrán állások blokkolása és a partizánakciók megakadályozása.

Forrás: ISW

Közben számos taktikai áttörést értek el az orosz erők és folytatják a teljes frontvonal ágyúzását Donyeckben és Luhanszkban. Észak-kelet Ukrajnában, Izyum és Harkiv térségében is folyamatosak a támadások.

Ugyanakkor az ISW jelentése szerint az ukrán ellentámadások lassítani tudják az orosz csapatokat, és bár nem valószínű, hogy jelentős eredményeket érnek el, arra kényszeríthetik Oroszországot, hogy átcsoportosítsa az Izyum tengelyre szánt erőit, hogy megtartsa pozícióit Harkovban.

Forrás: ISW

A következő napokban az Izyumtól délkeletre, Popasnától nyugatra, valamint Donyeck városától északra támadó orosz erők további előrenyomulása várható.

Dél-Ukrajnában valószínűleg szintén újabb támadásokra készülnek, hogy Herszon megye egészét el tudják foglalni, míg Mariupolban megpróbálják megpróbálják kiéheztetni az Azovstal acélgyár megmaradt védőit. Percről percre közvetítésünk a háborúról itt követhető.