Újabb mecsetet adtak át Toulouse-ban, az eddigieknél nagyobbat

mecset toulouse
Vágólapra másolva!
A dél-franciaországi nagyváros, Toulouse Mirail nevű kerületében hétfőn nyitotta meg kapuit a hívek előtt a város legújabb és legnagyobb muszlim imaháza, az Abu Bakr As-Sidiq mecset. Az új épület 4500 férőhelyes, s ezzel megelőzi a város másik két nagy mecsetét. Az avatási ceremóniára azonban több mint 6500 hívő gyűlt össze, ezért az ünnepséggel egybekötött imádságot máris két turnusban kellett megtartani.
Vágólapra másolva!

Az építkezés hét évig tartott. A 3700 négyzetméteres mecset megvalósításához szükséges négymillió eurót a hívek segítségével gyűjtötték össze - írja a bladi.net

Az épület háromszintes, a három imaszobából egy a nők számára áll rendelkezésre.

Tizenegy tanterem, irodák és tornaterem is található a muszlim közösségek életében vallási és oktatási szerepet is játszó épületben.

A franciaországi iszlám vallási és kulturális szervezetének főtitkára, Fayçal Benafla az Actu Toulouse hírportálnak azt mondta, hogy "a toulouse-i és a külvárosában élő muszlimok szebb jövőjének reményében végzett több évtizedes kemény munka után végre eljött a megnyugvás ideje. A nagylelkű és irgalmas Allah lehetővé tette, hogy megérjük a napot, amikor a büszke Mirail mecsetet létező valójában megpillanthatjuk. Allah inspirált minket és ő segítette egy olyan álom megvalósítását, amelyet 40 éve két muszlim diák álmodott meg".

A francia híradások nemrégiben egy másik nagyszabású építkezésről is beszámoltak.

A Párizs közvetlen szomszédságában fekvő Szajna és Marne megyében lévő Dammarie-lès-Lys település mecsetén nagyszabású bővítési munkálatok kezdődtek meg: a jelenleg 400 négyzetméteres épületet két, egyenként 300 négyzetméteres imateremmel toldják meg.

A mecset ugyanis már nem tudja befogadni a település megnövekedett számú muszlim hívőit.