A brüsszeli kormány szerint a belgák tekerjék le a fűtést 15°C-ra lefekvés és munkába indulás előtt

radiátor fűtőtest fűtés
Vágólapra másolva!
Belgium kormánya médiakampányt indított azzal a céllal, hogy energiatudatosságra és energiatakarékosságra nevelje a lakosságot, felkészítve őket arra, hogy az ország vezetése leállíthatja az orosz energiahordozók behozatalát, ami nagyon jelentőst hiányt okozna. Az orosz energiahordozók esetleges behozatali tilalmát a brüsszeli kormány Ukrajna orosz inváziójával indokolná.
Vágólapra másolva!

Belgium energiaügyi minisztere, Tinne Van der Straeten csütörtökön indította el azt az országos médiakampányt, amelyben a belga vezetés energiatudatosságra és energiatakarékosságra akarja nevelni a lakosságot.

A brüsszeli kormányzat célja: a lakosság energiafogyasztásának a csökkentése, az orosz energiahordozók esetleges elzárása miatt bekövetkező energiahiány hatásának a mérséklése, valamint Ukrajna közvetett támogatása.

A médiakampány a népszerű rádiócsatornákon 30 másodperces reklámok formájában hallható. Az energiamegtakarításhoz vezető tippeket a belgák egy külön erre a célra elkészített weboldalon is tanulmányozhatják – közölte az RTL belgiumi, francia nyelvű változata.

Az április elejétől május végéig futó kampányban a kormányzati szakértők kérései között szerepelnek, hogy

a belgák 15°C-ra tekerjék le a fűtést lefekvés és munkába indulás előtt, az ételt ne gáztűzhelyen, hanem mikrohullámú sütőben melegítsék, valamint rendszeresen engedjék le az eljegesedett hűtőgépet.

Radiátor. A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Gépkocsi helyett járjanak kerékpárral vagy gyalog munkába, illetve csökkentsék az autó sebességét a kisebb fogyasztás érdekében. Továbbá arra kérik a lakosságot, hogy a következő fűtési szezon előtt mindenki szigetelje le a házát, amellyel akár 30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A belga kormány az elmúlt hetekben határozott egy olyan intézkedéscsomagról, amelynek célja a belgiumi energiahatékonyság javítása és az energiafüggés csökkentése. Ennek keretében megvalósul egy 1,2 milliárd euró értékű fejlesztés, amely új tengeri és szárazföldi szélerőműparkok megépítését irányozza elő, valamint kedvezményes áfával kecsegteti mindazokat, akik napelemeket telepítenének, vagy házuk lerombolása után zöldházakat építenének a régi helyén.

Belgium az olajszükségletének 30 százalékát, uránfelhasználásának 20 százalékát és földgázigényének 6 százalékát biztosítja Oroszországból.