Mariupol városvezetése szerint az orosz fél nem tartja magát a tűzszünethez a korridor mentén

Ukrán válság, 2022. Ukrajna, füst, támadás, robbantás, megrongálódott radarrendszerb, radar, PUTYIN, Vlagyimir
Mariupol, 2022. február 24. Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Szergej Gric
Vágólapra másolva!
A Mariupolt blokád alatt tartó orosz csapatok nem tartják be a tűzszünetet a városból kivezető humanitárius folyosó teljes hosszán - jelentette szombaton az orosz ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai város tanácsa.
Vágólapra másolva!

A közleményben hozzátették, folyamatosan tárgyalnak az orosz féllel, hogy biztosítsák a korridornál a tűzszünetet. Addig azonban az evakuálás nem kezdődik meg - emelték ki.

A RIA orosz hírügynökség viszont azt közölte - szintén a helyi hatóságokra hivatkozva -, hogy a folyosó a déli óráktól nyitva áll.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel jelentette be, hogy humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál és az ugyancsak Donyeck megyében található Volnovahánál annak érdekében, hogy a civil lakosság elhagyhassa az ostrom alatt álló városokat.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko nem sokkal korábban már sürgette a humanitárius folyosó kialakítását,

és Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben azt közölte, hogy a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni.

Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

A városvezetés 200 ezer ember távozásával számol - derül ki a nyilatkozatokból.

Mindeközben Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter a közösségi médiában arról adott hírt, hogy eddig több mint 66 224 ukrán tért haza külföldről, hogy csatlakozzon az oroszok elleni harchoz.

Ugyancsak szombaton a zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője a Facebookon azt közölte, hogy nem nőtt a sugárzás mértéke az ott található atomerőműnél.

- fogalmazott Olekszandr Sztaruh.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

A létesítményben péntek hajnalban ütött ki tűz az orosz csapatok támadását követően. A lángokat nem sokkal később sikerült eloltani. Ezt követően a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva azt közölte, hogy az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett.