A lengyel kormány jóváhagyta az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló törvény tervezetét

Ukrán válság, 2022, Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök
Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki speaks to press as he arrives for an emergency European Union (EU) summit at The European Council Building in Brussels on February 24, 2022, on the situation in Ukraine after Russia launched an invasion. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a lengyel kormány az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét - közölte hétfői sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború kitörése miatt sürgősségi eljárás keretében előkészített, még ezen a héten a parlament elé kerülő tervezetről Morawiecki elmondta:

célja elsősorban az, hogy "a normális élet bizonyos pótlékát" ajánlja a menekülteknek, akik jelenleg részben az állami intézmények és önkormányzatok által szervezett, részben spontán fogadtatásban részesülnek Lengyelországban.

A tervezet értelmében azok a lengyelek, akik ukrán családokat fogadnak be otthonukba, két hónapig napi 40 zloty támogatást kapnak minden befogadott személyért - jelentette be Morawiecki.
"A lengyelek jelesre vizsgáznak szolidaritásból" - mondta, utalva arra, hogy eddig már lengyel családok ezrei fogadtak be ukrán menekülteket, ezért - mint hangsúlyozta - Lengyelországban jelenleg nincs szükség menekülttáborok létesítésére. Az új előírások alapján az ukrán állampolgárok Lengyelországban 18 hónapos tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapnak, amely 3 évre hosszabbítható meg. Az önkormányzatok számára pénzügyi keretet különítenek el a befogadással összefüggő többletfeladatok, például az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítására.

Mateusz Morawiecki: Lengyelország a második világháború óta a legnagyobb méretű európai menekültválsággal szembesül Forrás: AFP/John Thys

Hangsúlyozta, hogy Lengyelország a második világháború óta a legnagyobb méretű európai menekültválsággal szembesül. Kilátásba helyezte: kétoldalú alapon, valamint az Európai Bizottság részéről "jelentős" támogatásra lehet számítani. A kétoldalú alapon nyújtott támogatásról Morawiecki elmondta: több nyugati állam vezetőivel, köztük Filippo Grandival, az ENSZ menekültügyi főbiztosával is tárgyalt erről. A sajtóértekezleten szintén felszólaló Mariusz Kaminski belügyminiszter elmondta: a háború kitörése óta, hétfő délelőtt 11 óráig 1 millió 85 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba. A menekültek túlnyomó többsége gyermekes nő, aki minél közelebb akar maradni Ukrajnához, ezért Lengyelországból nem utazik tovább más országokba.


Az Ukrajnából érkezők lengyel személyazonosító számot kapnak az ügyintézéshez és a törvényes cégalapításhoz - közölte Kaminski. Marlena Malag családügyi miniszter bejelentette: az ukrajnai menekültek egyszeri, 300 zloty összegű támogatást kapnak a határ átlépése után. Prioritásnak nevezte, hogy élhessenek a lengyelországi munkavállalás lehetőségével. Az új törvény értelmében a lengyel családtámogatások is járnak nekik, beleértve az 500 plusz nevű segélyt, melynek értelmében az állam minden gyermek után havi 500 zlotyt fizet a szülőknek - közölte a miniszter.