Így táncolt a Dancing with the Stars-ban Zelenszkij, amikor még nem elnök volt - videó

Nép szolgája
A Nép szolgája című sorozatban
Vágólapra másolva!
Érdekes portrét írt a Le Figaro Zelenszkijről, felidézve, hogy évekig sorozatszínész volt, és tulajdonképpen a sorozat forgatása idején, alig tíz éve tanult meg tökéletesen ukránul, addig igazán csak oroszul tudott. A sorozatban egyébként egy kétbalkezes tanárt játszott, aki egy véletlen miatt elnök lesz. Állítólag ekkor kapott kedvet Zelenszkij a politikához. Az Origo most nem politikusi tevékenységét értékeli, hanem színészi múltját foglalja össze. És óhatatlanul felidéződik sokakban több olyan politikus, aki korábban színész volt, aztán politikus lett. Közöttük vannak jó és rossz színészek, és természetesen jó és rossz politikusok is. Köztük a huszadik század egyik legnagyobb amerikai elnöke, Ronald Reagan.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij

Volodomir Zelenszkij 1978. január 25-én született Krivij Rih városában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Apja Olekszandr Zelenszkij, aki a Krivij Rih-i Közgazdasági Főiskola Informatikai és Információtechnológiai Tanszékének vezetője volt. Anyja pedig Rimma Zelenszka, aki mérnök. Középiskolai tanulmányai előtt négy évet az édesapja munkája miatt Mongóliában töltött. Ezután Zelenszkij a Vadim Hetymann Kijevi Közgazdasági Egyetem Krivij Rih-i Közgazdasági Főiskoláján jogi végzettséget szerzett.

Felesége, Olena Zelenszka a Kvartal-95 filmstúdió munkatársa, egy közös gyerekük van.

Zelenszkijnek színes szórakoztatóművészi múltja van. Amellett, hogy évekig egy komikus társulat tagja volt, Zelenszkij több tévéműsorban és filmben is szerepelt.

2006-ban részt vett a „Dancing with the Stars" ukrán változatának első évadában. A táncos valóságshow-t végül megnyerte.

A klipben Zelenszkij látható, amint mindenkit lenyűgöz tánctudásával, amelyet táncpartnerével, Olena Shoptenkóval mutatott be.

Zelenkszij színészként vált ismertté Ukrajnában. A kisebb szerepei mellett a nagy ismeretséget a Nép Szolgája című sorozat hozta meg számára, amelynek producere és főszereplője is egyben. A Nép szolgája egy olyan szatirikus sorozat, amely gyakorlatilag kigúnyolta az ukrán politikai elitet. A televíziós sorozatban egy olyan középiskolai tanárt játszik, aki véletlenül Ukrajna elnökévé válik, miután a korrupciót elítélő beszélgetése gyorsan terjed az interneten egy fiúnak köszönhetően.

Külön furcsaság és érdekesség, hogy a semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkező Zelenszkij miután nagy népszerűségre és elismertségre tett szert 2017–2018-ban kezdett el politikával foglalkozni. 2017-ben bejegyeztette jogászával a sorozat címével azonos politikai pártot "A Nép Szolgája" névvel.

Az 1+1 ukrán tévécsatorna ezt követően 2019. január 1-jén a szokásos éjféli elnöki újévi beszéd helyett Zelenszkijt mutatta, aki bejelentette, hogy indulni fog az elnökválasztáson.

Zelenszkij a Nép szolgája című sorozatban Forrás: Twitter

Külön meglepetésként érte a közvéleményt az, hogy nagy győzelmet aratott az elnökválasztáson Petro Porosenko ellen,

amikor a színész-politikus kapta a szavazatok 73 százalékát az elnökválasztáson.

Zelenszkij volt a Paddington és Paddington 2-ben Paddington ukrán hangja 2014 és 2017-ben. Ez a hírt a Paddington európai forgalmazója, a StudioCanal megerősítette a The Hollywood Reporter-nek, vagyis, hogy a beszélni tudó maci hangját ukránul Zelenszkij szinkronizálta a Paddingtonban és a Paddington 2-ben, a 2017-es sikertörténet folytatásában is.

Ronald Reagan

Nem csak az ukrán elnök híres arról, hogy politikai pályafutását megelőzően színész volt, Reagan sikeres westernekben szerepelt. A Republikánus Párt híres politikusa Ronald Reagen is pályafutását megelőzően nem rendelkezett semmilyen politikai tapasztalattal, majd pedig színészből lett Kalifornia kormányzója, majd az Egyesült Államok 40. elnöke. Az amerikai történelem egyik legnagyobb elnöke.

Ronald Reagan hivatalos elnöki portréja Forrás: Origo

Kezdetben Chicagóban rádiós sportriporter volt, később 1937-ben Hollywoodban próbálkozott. A Warner Bros. megbízásából Reagen több filmben is szerepelt, kezdetben mellékszereplőként. Leghíresebb filmjei: a Sötét győzelem vagy az Út Santa Fébe. Később egyre kevesebb szerepet kapott, ezért is kezdhetett jobban érdeklődni a politika iránt. kétszer megválasztották a filmszínész-szakszervezet (SAG) elnökévé (1947–52 és 1959–60), a nagypolitika felé fordult. Utolsó filmjét 1967-ben forgatta Gyilkosok címmel.

Arnold Schwarzenegger

Gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek be kellene mutatni a híres Arnold Schwarzeneggert aki politikai pályafutását megelőzően - Stallone mellett - a világ legsikeresebb akciósztárja volt. (Jegyezzük meg: legnagyobb sikereit többnyire olyan filmekben érte el, amelyeknek Andy Vajna volt a producere.)

Arnold Schwarzenegger osztrák-amerikai színész, politikus Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Starpix / picturedesk.com/Starpix

Volt producer, rendező, vendéglátóipari munkás, katona, vállalkozó, testépítő, üzletember és ingatlanközvetítő is.

Fiatal korában a testépítéssel vált híressé, majd a világhírnevet a színészi pálya hozta meg a számára.

Ausztriában színészként és sportemberként nagyon népszerű volt, később a grazi sportcsarnok is az ő nevét vette fel. 1968-ban kivándorolt Amerikába ahol első szerepét 1969-ben már meg is kapta. A világhírnevet 1982-ben Conan, a barbár című film hozta meg. Legismertebb szerepe a Terminátor című filmekben volt.

A Republikánus Párt képviselőjeként 2003 vált Kalifornia állam kormányzójává. Kaliforniai kormányzóként, Bush politikáját támogatta és engedélyezte a halálbüntetést az államban.

2011-ben mondott le hivataláról.

Bernard Tapie

A nyolcvanas évek showműsor-sztárja színésznek (is) készült, majd a szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterrand kinevezte az akkor már milliárdos Bernard Tapie-e városügyi miniszternek, a kilencvenes évek elején.

Bernard Tapie Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Show-szereplései mellett fontos szerepet kapott a finommechanikai ágazatban, divatcikkek és sportszerek gyártásában. A népszerű labdarúgó-csapat, az Olympique de Marseille elnöke lett, megnyerte - egyedüli francia csapatként - a Bajnokok Ligáját is.

Miután a Marseille-jel csalt a francia bajnokságban, sportvezetőként megbukott, később csalás miatt börtönben is ült. Utána kezdett komolyabban színészkedni, az egyik legnagyobb francia filmrendező, Claude Lelouch Használati utasítás férfiakhoz és nőkhöz című filmjének a főszereplője volt, de az egyik legnagyobb párizsi magánszínházban eljátszotta a Száll a kakukk fészkére színpadi adaptációjának a főszerepét. Amikor a darab elején a szerepe szerint bilincsben megjelent a színpadon, a nézők felállva ünnepelték az egykori bűnöző, baloldali politikust.

Staller Ilona (Cicciolina)

Cicciolina nevét sem kell sokak számára bemutatni. Kevésbé ismert tény az, hogy a pornófilmekből ismertté vált színésznő Olaszországban politikai karriert futott be. Miként az sem, hogy játszott normális filmekben, például Jancsó Miklós Magánbűnök, közerkölcsök című, olasz-jugoszláv, cannes-i versenyfilmjében is - Balázsovits Lajos és Sáfár Anikó mellett.

Cicciolina (Staller Ilona) Forrás: Cicciolina/Instagram

1951. november 26-án született Budapesten - pornószínésznő, énekes és politikus. A házassága révén Olaszországban letelepedett Staller a hetvenes évek elején találkozott Riccardo Schicchi pornográfussal, és 1973-tól kezdve a Radio Lunán futó Voulez-vous coucher avec moi? című rádióműsorával szerzett hírnevet. Ehhez a műsorhoz felvette a Cicciolina nevet, ami ezután teljesen ráragadt. Később számos felnőttfilmben szerepelt, amivel nagy ismeretségre tett szert.

1979-ben a Lista del Sole, Olaszország első zöld pártja női képviselőjelöltként indította Stallert az olasz parlamentbe. 1985-ben a Partito Radicale pártba lépett át, és az atomenergia és a NATO-tagság ellen, valamint az emberi jogok mellett kampányolt libertariánus platformon. 1987-ben mintegy 20 000 szavazattal beválasztották az olasz parlamentbe. Hivatali ideje alatt, és az Öböl-háború kitörése előtt felajánlotta, hogy szexel Szaddám Huszein iraki vezetővel a térség békéjéért cserébe. 1991-ben a mandátuma végén nem választották meg ismét.

1991-ben Staller egy másik olasz politikai mozgalom alapítói között volt, a Partito dell'Amore ("Szerelem Pártja") nevű mozgalom, amelynek élén barátja és pornósztár társa, Moana Pozzi állt. 2002 januárjában kezdte el vizsgálni annak lehetőségét, hogy Magyarországon kampányoljon, hogy Budapest Kőbánya kerületét képviselje a magyar parlamentben. Nem sikerült azonban elegendő aláírást gyűjtenie.

Ugyanebben az évben az olaszországi Monzában is indult a helyhatósági választásokon, ahol azt ígérte, hogy egy híres épületet kaszinóvá alakít át, de kevés szavazatot kapott. 2004-ben bejelentette, hogy hasonló ígérettel indul Milánó polgármesteri székéért. 2002 októberében, amikor Irak ellenállt a nemzetközi nyomásnak, hogy engedélyezze a tömegpusztító fegyverek ellenőrzését, felújította ajánlatát, hogy szexelne Szaddám Huszeinnel. 2006 áprilisában ugyanezt az ajánlatot tette Oszama bin Ladennek is.

Staller 2012-ben megalapította a Demokrácia, Természet és Szeretet Pártját (DNA), majd nem sokkal később nyugdíjba vonult.