Rendkívül erős földrengés volt Fukusimánál

Japán, rengés, Fukusima
Vágólapra másolva!
Nagyon erős, 7,3-as erősségű földrengés volt szerdán Fukusima partjainál, emiatt a hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrákra - írja az AP.
Vágólapra másolva!

Az oldal azt írja a Japán Meteorológiai Ügynökségre hivatkozva, hogy az igen erős, 7,3-as erősségű földrengés 60 kilométeres mélységben volt.

A Richter-skála szerint a 7,0 és 7,9 közötti rengések igen erősnek számítanak, évente mindössze 18 darab fordul elő belőlük világszerte.

Legfrissebb értesülések szerint

egy ember meghalt és hatvankilencen megsérültek.

Az eset miatt szökőár várható, cunamiriadót is kiadtak.

Beszámolók szerint nagyon sok épület megrázkódott, helyenként tüzekről is jelentettek.

Kisida Fumio japán kormányfő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szigetország atomerőműiből egyelőre nem jelentettek meghibásodást.

Földre hullott árucikkek egy üzletben Fukusimában 2022. március 16-án, miután a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. Forrás: MTI/AP/Kyodo News

Nem sokkal korábban a hatóságok a hosszan tartó rengés nyomán beszámoltak egy tűzriadóról, amely a fukusimai atomerőmű egyik turbinaházában történt.

A Sinkanzen szuperexpressz vonalán

kisiklott egy szerelvény nagyjából száz utassal,

de nem jelentettek sebesülést.

A meteorológiai szolgálat szerint akár egyméteres árhullám is lehetséges a tengerpartokon. Az egyik partszakasz lakóit óvintézkedésként evakuálták.

A rezgést a mintegy 300 kilométerre található fővárosbanTokióban is érezni lehetett, az alábbi videó is ott készült:

A szigetország állami energetikai vállalata (Tepco) szerint

nagyjából kétmillió háztartás maradt áram nélkül Fukusimában és Tokióban.

Helyi idő szerint csütörtökre virradóra az áramszolgáltatást nagyrészt sikerült helyreállítani.
A hatóságok mindemellett figyelmeztetést adtak ki Fukusima, Mijagi és Jamagata prefektúrákra, miszerint utórengésekre lehet számítani.

Mint ismert, Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár rongálta meg súlyosan a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.