Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fegyvereket vásárolhat Németország az ukránoknak

Ukrán válság, 2022. Ukrajna 
 LAMBRECHT, Christine ; SCHOLZ, Olaf; PUTYIN, Vlagyimir
Berlin, 2022. február 24. Christine Lambrecht német igazságügyi miniszter (b) és Olaf Scholz német kancellár a kormány rendkívüli tanácskozásán Berlinben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/EPA/DDP Pool/Henning Schacht MTI/EPA/DDP Pool/Henning Schacht
Vágólapra másolva!
További fegyvereket szállítana Németország Ukrajnának, ennek előkészítése jelenleg is zajlik – közölte Christine Lambrecht (SPD) szövetségi védelmi miniszter a Deutschlanfunk Interview der Woche című műsorában.
Vágólapra másolva!

Christine Lambrecht német védelmi miniszter nem tartja valószínűnek, hogy a német hadsereg fegyverekkel lássa el Ukrajnát, „a Bundeswehr lehetőségei erre kimerültek”. A Deutschlandfunknak adott interjúban azonban hozzátette azt is: keresik a további lehetőségeket, ennek megfelelően

a kormányban jelenleg tárgyalások folynak arról a lehetőségről, hogy az ország fegyvereket vásárolna Ukrajna számára.

A szociáldemokrata tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy ha német cégektől vásárolnának új fegyvereket, az nem történhetne a védelmi minisztériumon keresztül, ahelyett a gazdasági minisztérium lenne illetékes – abban az esetben ugyanis fegyverexportról lenne szó.

Christine Lambrecht szövetségi védelmi miniszter Forrás: AFP/John Macdougall

Bővebb információt a lehetséges fegyverszállítmányról nem közölt, mert – mint fogalmazott – „természetesen az oroszok is végeznek felderítést, és én nem akarom (...) célponttá tenni ezeket a szállítmányokat”.

A védelmi miniszter az interjúban cáfolta azokat a kijelentéseket is, melyek szerint a Bundeswehr „csupasz”, és csak részben képes ellátni az ország védelmét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről