Egy milliárdos oligarcha áll Zelenszkij mögött

Igor Kolomojszkij, Ihor Kolomoyskyi, Dnipro, foci
Igor Kolomojszkij, Ihor Kolomoyskyi, Dnipro, foci
Vágólapra másolva!
Egy milliárdos oligarcha, Ihor Kolomojszkij áll Volodmir Zelenszkij mögött. A jelenlegi ukrán elnök Kolomojszkij tévéjében lett ismert, és azóta is támogatja őt. Kettejük kapcsolatát a Szabad Európa Rádió leplezte le három évvel ezelőtt. 
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij ukrán színészként egy tévésorozatban szerzett nagy ismertséget, amelyben egy elnököt alakított. A műsort azon a csatornán sugározták, melynek tulajdonosa Ihor Kolomojszkij, Ukrajna egyik leggazdagabb embere, aki később Zelenszkij valós elnökjelölti kampányát is támogatta.

A Szabad Európa Rádió videója szerint a milliárdos testőrei vigyáztak Zelenszkij biztonságára, Kolomojszkij egyik cégének autóját használta az akkor még csak elnökjelölt politikus, és az oligarcha ügyvédje is dolgozott Zelenszkijnek.

Petro Porosenko akkori elnök 2019-ben, az elnökválasztás első fordulója után úgy fogalmazott Zelenszkijjel kapcsolatban, hogy

- emlékeztetnek a videóban.

Ihor Kolomojszkij Ukrajna egyik leggazdagabb embere, akinek a fém-, kőolaj- és a médiaszektorban is vannak érdekeltségei. Porosenko gazdaságpolitikája nem kedvezett neki, ezért az előző elnök egyik legfőbb ellensége lett.

Igor Kolomojszkij Ukrajna egyik leggazdagabb embere, akinek a fém-, kőolaj- és a médiaszektorban is vannak érdekeltségei Forrás: Football24.ua

Kolomojszkij az 1990-es években hozta létre a PrivatBankot, amely gyorsan Ukrajna egyik legnagyobb pénzintézetévé nőtte ki magát. 2016-ban azonban Porosenko kormánya átvette a PrivatBank irányítását, azt állítva, hogy

több milliárd dollárt sikkasztottak el belőle.

Kolomojszkij tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna, és a bíróságon próbálta visszaszerezni a bankot.

2016-ban a Porosenko-kormány átvette a PrivatBank irányítását, azt állítva, hogy több milliárd dollárt sikkasztottak el belőle Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Kolomojszkij rövid ideig maga is töltött be közhivatalt, 2014-ben szülőföldje, Dnyipropetrovszk régió kormányzója lett, nem sokkal azután, hogy tömeges tüntetések buktatták meg a Kreml-barát ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot.

Kolomojszkij kormányzósága idején arról beszélt, hogy Ukrajna Európába tart, és ennek érdekében minden reformot végre kell hajtani.

Emellett hónapokon keresztül segített önkéntes egységeket finanszírozni az orosz-barát szakadárok elleni harcban, akik átvették az irányítást a közeli kelet-ukrajnai régiókban.

Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

Ez segített megakadályozni azt, hogy a szakadárok előrenyomuljanak ebben a régióban, a kritikusok azonban azt állították, hogy

Kolomojszikj magánhadsereget épített.

Érdekesség, hogy 2015 márciusában fegyveresek elfoglalták egy állami olajvállalat irodáit Kijevben. Az Uktransnafta nevű vállalatnál maga Kolomojszkij is próbált befolyást szerezni. A Szabad Európa Rádió riportere a helyszínen volt, amikor az oligarcha távozott az épületből az irodafoglalás napján, de amikor arról kérdezte a milliárdost, hogy mit keresett ott, válasz helyett trágár szavakkal támadt az újságíróra.

Néhány nappal később Porosenko elnök felmentette őt a kormányzói tisztségéből, miután Kolomojszkij felajánlotta, hogy lemond.

Az oligarcha később Svájca költözött, itt találkozott Volodmir Zelenszkijjel is, aki 2018 februárjában részt vett Kolomojszkij születésnapi partiján is Genfben.

Volodimir Zelenszkij Forrás: MTI/EPA/Sztepan Franko

Amikor a kettejük kapcsolatáról kérdezték, a milliárdos nem adott egyértelmű választ, azt mondta, lehet, hogy összefutott Zelenszkijjel, „az ördög tudja”.

Mindenesetre a repülési jelentéseket vizsgálva kiderül, hogy a születésnapi party után

Zelenszkij még 10-szer utazott Genfbe, majd miután Kolomojszkij Izraelbe költözött, Zelenszkij háromszor repült Tel-Avivba 2018 októbere és decembere között.

Az nem világos, hogy találkoztak-e ezen alkalmakkor.

Mindenesetre mindketten kitartanak amellett, hogy kapcsolatuk szakmai jellegű, és Zelenszkij tévés munkáján alapult.