Orkánerejű széllel és havazással érkezett meg a Eunice vihar Nagy-Britanniába - videó

Eunice vihar, ciklon
People watch as waves crash against the sea wall at Porthcawl, south Wales, on February 18, 2022 as Storm Eunice brings high winds across the country. - Britain put the army on standby Friday and schools closed as forecasters issued two rare "red weather" warnings of "danger to life" from fearsome winds and flooding due to the approaching storm Eunice. (Photo by Geoff Caddick / AFP)
Vágólapra másolva!
Vörös riasztást adtak ki pénteken Kelet-Anglia területére, ahová a meteorológusok szerint hamarosan megérkezik az elmúlt harminc év egyik legpusztítóbb vihara, az Eunice. A ciklon alig néhány nappal az ugyancsak pusztító erejű Dudley vihar után csap le a szigetországra, de még annál is komolyabb károkat okozhat. Felkészülve a viharra, Walesben minden vonatjáratot töröltek, és felfüggesztették a kompjáratokat is. Az embereket arra kérik, meg se próbálják megközelíteni Londont, amíg tart a vihar.
Vágólapra másolva!

A komoly károkat okozó Dudley alig hagyta el Közép-Európát, jön a következő, az Eunice névre keresztelt vihar, amely erősségét tekintve még elődjét is felülmúlhatja. A vihar elsőként Nagy-Britannában csap le, ahol az erre szakosodott katasztrófavédelmi stáb már felkészült a ciklon érkezésére.

Többméteres hullámok csapkodják a partokat Forrás: AFP/Geoff Caddick

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján figyelmeztették a lakosságot, hogy ahol vörös riasztás van érvényben, senki se menjen az utcákra: mindenkit arra kérnek, zárkózzanak be, amíg elül a vihar.

Nemcsak

az orkánerejű szél - ami akár 100-150 kilométer/óra közötti is lehet -, hanem a hirtelen lehulló hó is gondot okoz majd a térségben.

Utóbbira narancssárga riasztás van érvényben Észak-Angliában.

A közelgő viharnak már most vannak előjelei. A SkyNews tudósítója Írország délnyugati részéről jelentkezett be, ahol szinte percről percre változik az időjárás.

A helyenként akár

150kilométer/órás szél óriási hullámokat korbácsol a partvidéken.

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy már a narancssárga riasztással érintett régiókban is életveszélyes lehet az utcára menni. Ezekben a városokban kidőlt fákra, áramkimaradásokra, a közösségi közlekedés (pl. vasút) ideiglenes beszüntetésére kell számítani.

Ahol vörös riasztást adtak ki, ott arra kérik a lakókat, hogy ne hagyják el az otthonaikat, mert életveszélyes. Az iskolákat, a könyvtárakat, múzeumokat és a közösségi épületeket bezárták.

Az EasyJet több repülőjáratát is törölte a veszélyes időjárás miatt.