Orosz-ukrán háború: ez történt vasárnap délutánig

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Donyeck, szétbombázott város
DONETSK, UKRAINE - FEBRUARY 27: A view of damage due to armed conflict between Russia, Ukraine in Donetsk region under the control of pro-Russian separatists, eastern Ukraine on February 27, 2022. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódtak a csütörtök hajnalban megkezdődött harcok Ukrajnában. Az orosz offenzíva már teljes kiterjedésű, az oroszok már Ukrajna második legnagyobb városát Harkivot is ostrom alá vették, majd pedig teljesen behatoltak a városba az oroszok Heves összecsapásokról tanúskodnak a Twitteren megoszott videófelvételek. A lakosság molotov-koktélokkal szállt szembe az orosz előrnyomulással szembe. Közben a Nyugat újabb szankciós intézkedéseket rendelt el azzal, hogy korlátozzák egyes orosz bankok hozzáférését a SWIFT rendszerhez. Közben több ország kitiltotta a légteréből az orosz repülőket.Rengeteg menekült hagyja el a háború sújtotta országot. Mutatjuk a főbb történéseket az éjszaka óta.
Vágólapra másolva!

Percről-percre közvetítésünket ide kattintva olvashatja.

A nyugati országok kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT-rendszerből

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból - jelentette be szombaton az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány.

Az orosz központi bank moszkvai székháza. (illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A londoni miniszterelnöki hivatal szombat éjjeli tájékoztatása szerint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Európai Bizottság közös közleményben ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely a kommüniké szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás.

Az intézkedés öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, azzal a kifejezett céllal, hogy ezek az intézkedések még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől.

A csomag részeként vállalják,hogy egyes - egyelőre meg nem nevezett - orosz bankok kikerüljenek a SWIFT-ből.

Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek - fogalmaz a nyugati hatalmak közös közleménye.

A második pont szerint a kommüniké aláírói korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait.

- írta vasárnapra virradóra Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-oldalán.

Meghalt tíz görög állampolgár, többen megsebesültek Mariupolnál

Meghalt tíz görög állampolgár, és hatan megsebesültek az Azovi-tengerparti Mariupol város mellett fekvő Szartana és Bugasz falvak orosz bombázásában - közölte szombaton este a görög külügyminisztérium.

Gyerek alszik egy fotelben, míg többen körülötte állnak egy óvóhelyen a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én. Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Az ügyben bekérették az orosz nagykövetet is és szóban tiltakoztak nála a történtek miatt.

- követelte Twitter-üzenetében Kiriákosz Micotákisz görög külügyminiszter.

Az Ukrajnában dúló harcokban megsebesült két dán újságíró is - jelentette a dán Ekstra Bladet című lap. Az újság szerint két munkatársa sebesülései nem életveszélyesek. A tájékoztatás szerint Stefan Weichert újságíró és Emil Filtenborg fotóriporter a kelet-ukrajnai országrészben lévő Harkivtól száz kilométerre nyugatra található Ohtirka településnél zajló harcok során kapott lőtt sebet. Egyelőre nem tudni, ki vette tűz alá őket.

Szombat este a délkelet-ukrajnai Luhanszk megye szakadárok uralta térségében felrobbant egy üzemanyagraktár. Kétszáz tonna dízelolaj kapott lángra. A Rovenki nevű településen történt robbanás oka egyelőre ismeretlen. A szeparatisták szerint vannak áldozatok. Az egyik helyi hírcsatorna Telegram-oldalán felvételt tettek közzé az éjszakát megvilágító, lángoló raktárról.

Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban. Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Washington további 350 millió dollár értékben ad fegyvereket Ukrajnának a védelemre, a németek mégis szállítanak fegyvereket az országnak

Az amerikai kormány további 350 millió dollár értékben ad azonnali támogatást Ukrajnának a védelemre - jelentette be szombaton kiadott közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az amerikai hadikészletekből kiutalt támogatás segítséget nyújt majd az ukrán hadseregnek a harckocsik és légi célok elhárításában.

Az amerikai védelmi tárca közlése szerint a hadisegély egyebek között páncéltörő eszközöket, kézifegyvereket, testpáncélokat, gyalogság elleni harceszközöket és különböző lőszereket foglal magában.

Olaf Scholz kancellár korábbi álláspontját megváltoztatva szombat este a Twitteren közölte, hogy 1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger légvédelmi rakétát szállítanak Ukrajnába. A kormány ahhoz is hozzájárult, hogy Hollandia továbbexportáljon Ukrajnába 400, német gyártmányú páncéltörő fegyvert, Észtország pedig átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerrel.

A holland kormány szombaton közölte, hogy kétszáz Stinger rakétát is ad Ukrajnának.

Heves harcok éjjel, robbanások stratégiai létesítményeknél

Az ukrán hadsereg közleménye szerint az eddigi orosz támadás a kormányerők "eltökélt ellenállásába" ütközött.

Sajtóértesülések szerint éjjel találat ért egy nukleárishulladék-tárolót az ukrán fővárosban, Kijevben. A Kanal 24 televízió szerint a Radon Union nevű vállalat lerakatát több orosz gránát találta el.
A helyszíni beszámolók szerint a kelet-ukrajnai Harkivnál visszaverték a támadókat. A városban a harcok következtében felrobbant egy gázvezeték vasárnapra virradóra. Az UNIAN helyi hírügynökség jelentése szerint orosz csapatok robbantották fel a vezetéket.

Az ukrán erők tagjai járőröznek a kijevi Majdan téren 2022. február 27-én. Forrás: AFP/Aris Messinis

Kijev egyik elővárosában rakétatalálat ért egy olajfinomítót, amely ennek következtében lángra kapott. A Kyiv Independent című hírportál a Kijevtől délnyugatra fekvő Vaszilkiv polgármesterére hivatkozva arról számolt be, hogy a települést és a helyi repülőteret ballisztikus rakétákkal lőtték. Az interneten megjelent felvételeken az éjszakai eget megvilágító hatalmas lángnyelveket lehetett látni.

Az orosz gáz tranzitja Európába Ukrajnán keresztül normálisan folytatódik, a csővezetéket nem rongálta meg semmilyen robbanás - közölte Ukrajna gázvezeték-üzemeltetője vasárnap.

A vasárnapra virradó éjszaka nyugodtabban telt a fővárosban az előző kettőnél.

Mikola Povoroznik, a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko első helyettese egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán Kijevben volt néhány összetűzés a fővárosba beszivárgott orosz szabotőrcsoportokkal, de kora reggelre a városban nyugalom volt, az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Kijevben a hadsereg mellett a helyi területvédelmi alakulat és önkéntes zászlóaljak is biztosítják a város védelmét. Megjegyezte, hogy több orosz szabotőrcsoport még az Ukrajna elleni orosz invázió csütörtöki kezdete előtt beszivárgott a fővárosba, és most az ukrán erők védelmi vonalát megkerülve próbálnak a Kijevet védő csapatok hátába kerülni.

Az éjszakai és a reggeli viszonylagos nyugalom után mindazonáltal Kijev belvárosában ismért hallatszottak robbanások dörejei, a légvédelmi szirénák viszont nem szólaltak meg. Ebből arra lehet következtetni, hogy vélhetően még mindig tartanak az összecsapások az ukrán védelmi erők és a fővárosba beszivárgott orosz szabotőrcsoportok között.

Ukrán katonák járőröznek kijárási tilalom alatt, miközben az orosz erők tovább nyomulnak a harmadik napon Kijevben 2022. február 27-én. Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Aytac Unal

Povoroznik megerősítette, hogy Kijev elővárosaiban az éjjel is folytatódtak a heves harcok.
Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó vasárnap arról tájékoztatott, hogy a fővárostól néhány kilométerre délnyugatra fekvő Vaszilkiv településen még nem tudták elkezdeni a tűzoltást a rakétával eltalált olajfinomítóban, mert a településen lévő légi bázis fölötti ellenőrzésért még mindig súlyos harcok dúlnak.

A kormányzó kiemelte, hogy az orosz csapatoknak eddig még egy repteret sem sikerült elfoglalniuk a megyében, sem a Boriszpili nemzetközi repülőteret, sem az Antonov gépgyár hosztomeli légi bázisát.

Az ukrán Nukleáris Szabályozási Állami Felügyelőség vasárnap a Facebookon közölte, hogy a kijevi nukleárishulladék-tárolót ért találat által okozott károkat egyelőre nehéz felmérni, de a mérések előzetes eredményei alapjén a sugárzás szintje nem haladja meg az egészségre káros mértéket a környéken, a lakosság nincs veszélyben. A katasztrófavédelmi szolgálat az Interfax-UKrajina hírügynökségnek arról tájékoztatta, hogy a lövedékbecsapódás a kerítést érte, az épület és a tartályok sértetlenek maradtak.

A déli Herszon megyében heves harcok árán az orosz csapatoknak sikerült előretörniük. Szintén nehéz összecsapásokról érkeztek jelentések Kijev külterületeiről és Luhanszk megyéből.

Ukrán katonai járművek Kijevben 2022. február 27-én. Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Aytac Unal

Szombat este a délkelet-ukrajnai Luhanszk megye szakadárok uralta térségében felrobbant egy üzemanyagraktár. Kétszáz tonna dízelolaj lobbant lángra. A Rovenki nevű településen történt robbanás oka egyelőre ismeretlen. A szeparatisták szerint vannak áldozatok. Az egyik helyi hírcsatorna Telegram-oldalán felvételt tettek közzé az éjszakát megvilágító, lángoló raktárról.

Benyomultak az orosz csapatok Harkivba

Benyomultak az orosz csapatok a kelet-ukrajnai Harkivba, a harcok már a város utcáin folynak - közölte vasárnap Oleh Szinyehubob, a megye kormányzója a Telegram üzenetküldő portálon.

A tisztségviselő szavai szerint könnyű harcjárműveken hatoltak be a megszállók, már a város központjáig juttotak.

Orosz katonai járművek oszlopát látják Oktyabrszkij falu közelében Oroszországban. Február 24-én Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Voskresenskiy

Kérte a lakosságot, hogy ne menjenek ki az utcákra, maradjanak az óvóhelyeken.
Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója a Twitteren hozzátette, hogy az orosz különleges erők katonáinak egy csoportja hatolt be Harkivba és jelenleg heves harcok zajlanak a város utcáin a behatolók és az ukrán fegyveres erők között. Utóbbiak szavai szerint egy páncélost már megsemmisítettek.

A Twittere poszotolt videók szerint az orosz katonák Kamaz katonai gépjárművek mögött vonulnak csoportokban.

A civilek molotovot használnak az oroszok ellen. Hatalmas orosz veszteségekről számoltak be.

Rengetegen menekülnek a háború sújtotta országból, az elmúlt három napban több mint 62 ezren léptek be a magyar-ukrán határon Magyarországra

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrségi honlapon.
Az összesítés szerint jóval többen érkeznek Magyarországra, mint ahányan Ukrajna felé tartanak,

a két ország közös határszakaszán csütörtökön 19 978-an, pénteken 19 618-an, szombaton pedig 23 140-en érkeztek az országba.

A kilépők számában is emelkedést tapasztaltak, csütörtökön 5452-en, pénteken 5744-en, szombaton 7810-en távoztak valamelyik határátkelőhelyen át Ukrajnába.

Beregsuránynál várakozó menekültek az ukrán-magyar határszakaszon. Magyarország mindenkit befogad korlátozás nélkül. Fotó: Koncz Márton - Origo

A megyei rendőr-főkapitányság azt is közölte, hogy a rendőrség teljes kapacitással üzemelteti mind az öt ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyet és biztosítja az Ukrajnából Magyarországra érkezők folyamatos belépését.

A menekültek MEGHATÁROZÓ TÖBBSÉGE HATÁRON TÚLI MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR VOLT VAGY RENDELKEZETT A JOGSZERŰ MAGYARORSZÁGI TARTÓZKODÁS FELTÉTELEIVEL, ÍGY NEM VOLT INDOKA ELISMERÉS IRÁNTI KÉRELMÜK BENYÚJTÁSÁNAK.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében is megyei operatív törzs szervezi a segítséget igénylők fogadását, "lebiztosított szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését, ellátását".

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak szombaton 77,3 ezren keltek át a határon - közölték a lengyel határőrség Twitter közösségi honlapján. Beszámolók szerint folytatódnak a lengyel humanitárius és lőszerszállítmányok Ukrajnának.

Emberek várakoznak a Lengyelországba tartó vonatra a nyugat-ukrajnai Lviv város vasútállomásán 2022. február 26-án. Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

A menekültek a közúti határátkelőkön keresztül érkeznek, de jönnek zsúfolt vonatokkal is. A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió helyi tudósítója szerint a délkelet-lengyelországi Przemysl város pályaudvarára az éjszaka folyamán több ilyen szerelvény is érkezett.

Több ezren kérvényezték Ukrajnában a bevándorlást Izraelbe - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A lap szerint ezrek kérik az Izraelbe telepedést a Szohnuttól, vagyis a Zsidó Ügynökségtől, amely az izraeli bevándorlás ügyeit intézi külföldön. Ukrajna határaitól nyugatra, Lengyelországban, Moldovában, Romániában, Magyarországon hat pontot állítanak fel fogadásukra, és tömeges Izraelbe szállításukra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint már 200 ezer ember menekült el Ukrajnából, és ment át a szomszédos országokba - írja a Sky News. A számuk folyamatosan nő.

Tegnap az ENSZ azt közölte, hogy akár öt millió ember is elhagyhatja az otthonát az orosz invázió miatt. Magyarország mellett Lengyelországba, Romániába, Szlovákiába és Moldovába tartanak.

Románia, Dánia, Írország, Izland, Ausztria, Svédország , Németország és Finnország is kitiltotta légteréből az orosz kereskedelmi repülőgépeket

Timo Harakka finn közlekedési miniszter szombat este egy Twitter-bejegyzésben azt írta, arra készülnek, hogy lezárják a légteret az orosz légi forgalom előtt. Az nem volt világos, hogy az intézkedés mikor lép hatályba.

képünk illusztráció Forrás: Getty Images/Getty Images

Egy bukaresti kormányszóvivő szombat esti bejelentésében arról számolt be, hogy felfüggesztik az oroszországi székhelyű cégek repülőgépeinek átrepülési és leszállási jogait. A humanitárius segítségnyújtáshoz vagy vészhelyzetekhez kapcsolódó repülések mentesülnek a tilalom alól.

Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már korábban lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt.

Oroszország szombaton válaszul kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Az oroszok korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt. Vasárnap a korlátozásokhoz csatlakozott Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország, Németország is.

A WizzAir légitársaság március 1-ig ideiglenesen felfüggesztette Oroszországba induló és onnan érkező járatait az ukrajnai és moldovai légtérzár miatt.

Az ukrán elnök kész tárgyalni Moszkvával, de nem Fehéroroszországban

Az ukrán elnök elutasította vasárnap azt az orosz javaslatot, hogy a fehéroroszországi Gomelben tárgyaljanak, és kifejtette, hogy bármely más, Fehéroroszországon kívüli város megfelel a megbeszélések helyszínéül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: AFP PHOTO /UKRAINIAN PRESIDENCY PRESS OFFICE

- mondta Volodimir Zelenszkij egy online videófelvételen.

Donyeckben 130 ezer ember marad víz nélkül

A szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donyeck város egyes kerületeinek vízellátása korlátozott, a település több mint 130 ezer lakosa víz nélkül maradt - számolt be vasárnap közleményében a helyi rendkívüli helyzetek minisztériuma a Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint három víztározóban van ugyan elegendő víz, de DONYECK ÖT TERÜLETÉN ÁTMENETILEG KORLÁTOZTÁK A VÍZELLÁTÁST.

Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus okozta károk az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki régióban, Kelet-Ukrajnában 2022. február 27-én. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

A szakembereknek sikerült helyreállítaniuk a vízszolgáltatást az egyik, korábban az ukrán hadsereg ágyúzásában megsérült tározóból. A donyecki szűrőüzemben továbbra sincs áram, feladatát egy másik szűrőüzem végzi.

Ukrajna az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságához fordult

- jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vasárnapi videoüzenetében.

Később az államfő a Twitteren bejelentette, hogy Ukrajna az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságához hivatalos keresetet nyújtott be Oroszországgal szemben.

hangsúlyozta Zelenszkij a Twitter-bejegyzésében.

Az elnök a videoüzenetében terrorcselekménynek nevezte Oroszország Ukrajna elleni fellépését.