Százezer háztartás áram nélkül maradt Csehországban

CZECH-WEATHER-FLOOD Horizontal
A firefighter looks at the flooded brook on August 8, 2010 in Hermanice village, near Liberec city, North Bohemia. Eight people died and thousands were evacuated amid disrupted traffic and power outages as floods hit parts of central Europe following heavy rainfall on August 7, 2010, rescuers said. AFP PHOTO/ MICHAL CIZEK (Photo by MICHAL CIZEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Mintegy százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel Csehországban az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. Fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben, megnőtt a balesetek száma is - jelentette a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A közszolgálati hírtelevízió (CT24) szerint a legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol mintegy

100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, emiatt 70 ezer háztartásban nincs villany.

Több mint tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom, és hasonló gondok miatt számos alsóbbrendű közút is járhatatlan.

Meteorológiai jelentések szerint a viharos erejű szél várhatóan legalább éjfélig eltart, és a következő órákban az ország keleti részeit is eléri.

Illusztráció Forrás: AFP/Michal Cizek

A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán, az 1600 méteres Snezkán, kora reggel óránkénti több mint 180 kilométeres sebességű volt a vihar, ezért az egész térségben le kellett állítani a felvonókat. A szélsebesség az alacsonyabban fekvő helyeken is meghaladta az óránkénti 90 kilométert - ismertette a hírtelevízió.

A rendőrség óvatosságra intett, és felszólította az embereket, hogy csütörtökön mondjanak le a hegyvidéki kirándulásokról, mert az ország több helyén egészen éjfélig időnként 70-110 km/óra sebességű viharok várhatók.

A szél néhány helyen tetőket tépett le,

a kidőlt fák és a vihar által felkapott kisebb-nagyobb tárgyak parkoló autókat rongáltak meg.