Ez történt eddig az orosz-ukrán háborúban

Ukrán válság, 2022. Ukrajna, Kijev, katona, katonai helikopterek, PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. február 24. Az ukrán rendőrség sajtószolgálata által közreadott képen orosz katonai helikopterek repülnek Kijev felett 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Az ukrán rendőrség sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte Ukrajna megtámadását, Zelenszkij ukrán elnök bevezette a hadiállapotot, később pedig megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával. A mai hadműveletekről rengeteg, egymásnak ellentmondó híresztelés jelent meg. Egyelőre az jelenthető ki nagy bizonyossággal, hogy a Donyeck-medencében az oroszok szárazföldi erőkkel hajtanak végre katonai hadműveleteket, Ukrajna-szerte pedig bombázzák a katonai repülőtereket. A donyecki szeparatista régiókat leszámítva leginkább Harkov és Odessza városai lehetnek kitéve az orosz támadás veszélyének. Érkeznek hírek veszteségről is, de ezeket gyakran cáfolják mindkét oldalon. Az ukránoknak Harkov térségében két orosz katonát sikerült elfogniuk. Az ukrán határőrség magyar idő szerint 14 óra körül közölte, hogy az orosz csapatok Fehéroroszország felől betörtek Kijev megyébe. Fehérorosz csapatok nagy valószínűséggel nem vesznek részt a konfliktusban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy Putyin elnök fogja eldönteni, mikor lesz vége a hadműveleteknek. 
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el a katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy

Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására és „nácitlanítására".

Fontosnak nevezte, hogy a mai Ukrajna területén élő minden nép élhessen az önrendelkezés jogával. Kilátásba helyezte mindazok bíróság elé állítását, akik - állítása szerint - véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen.

Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait.

Az esetleges vérontásért az „ukrán rezsimet" tette felelőssé. Kijelentette, hogy

Oroszország haladéktalanul válaszolni fog, ha valaki kívülről beavatkozik az ukrajnai helyzetbe.

Putyin bejelentésére válaszul

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hadiállapot bevezetését rendelte el, amit később megszavazott a kijevi parlament is.

Zelenszkij magyarázatul hozzáfűzte:

A különböző tudósítások szerint

Oroszország több térségben hajnali 5 körül indított támadást ukrán célpontok ellen.

Az ukrán határőrség közleménye alapján orosz katonák sértették meg Ukrajna határait északon, Fehéroroszország felől, az északkeleti országrészben, a Kijevtől alig 150 kilométerre fekvő Csernyihiv térségében, keleten pedig az orosz határnál található Szuminál, Luhanszknál és Harkivnál (Harkov), valamint a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetnél.

Megjelentek olyan híresztelések, miszerint Fehéroroszország felől nem csupán az ott tartózkodó orosz csapatok, hanem fehérorosz egységek is segítik az Ukrajna ellen irányuló orosz támadást, de Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azt állítja, ez nem igaz.

Lukasenko ugyanakkor felajánlotta mindkét félnek, hogy tárgyaljanak a békéről Minszkben - igaz, úgy, hogy közben az ukránokat sértegette. Eddig erre nem reagáltak sem az oroszok, sem az ukránok.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, erőteljes robbanás volt a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkovban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. A nyugati országrészben Zsitomirból jelentettek robbanásokat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől, illetve a Dnyeper folyó bal partján lévő kerületekben hallottak helybéliek robbanást.

Az eddigi jelentések szerint katonai objektumokat és repülőtereket ért támadás. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint Kijevben lakóépületekben is keletkeztek károk, személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Halottak is vannak, ezek számáról is ellentmondásos hírek keringenek

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a közösségi oldalán arról számolt be, hogy

az előzetes információk alapján meghaladta a húszat az Ukrajnát csütörtökön ért orosz csapások halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma.

Megerősítette, hogy a Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében

tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy ember meghalt, hatan sérüléseket szenvedtek.

A Donyeck megyei Mariupolban egy ember halt meg, és kettő megsebesült. Más források szerint a városban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Légitámadás érte a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Pogyilszk települést, ahol ennek következtében hatan meghaltak, heten megsebesültek és 11-en eltűntek. Az északkeleti Szumi megyében lévő konotopi járásban tűz alá került egy személyautó, egy gyermek és egy nő sérült meg.

A tanácsadó felsorolt még több olyan katonai objektumot az ország különböző részein, amelyeket a belügyminisztérium operatív szerveinek értesülései szerint csapás ért, valamint egy hidat, azonban a személyi áldozatokról nem adott közre több információt.

Az ország középső részében lévő Cserkaszi megyében, Umany település központjában csapódott be egy orosz lövedék, aminek következtében egy ember meghalt, és legalább öten megsebesültek - közölte Olekszandr Szkicsko, a megye kormányzója. Az umanyi járásban, egy ottani laktanya körzetéből elkezdték evakuálni a lakosokat - tette hozzá a tisztségviselő.

Az MTI szerint magyar idő szerint 11:15 körül az ukrán elnöki hivatal egyik meg nem nevezett tanácsadója arról számolt be, hogy

az orosz támadásban több mint negyven ukrán katona meghalt, és többtucatnyian megsebesültek.

A tanácsadó polgári áldozatokról is beszélt, a számukat azonban nem közölte.

Az ukránok szerint öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le

Az ukrán egyesített erők parancsnoksága szerint

öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében

- közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségére hivatkozva.

Az ukrán szárazföldi erők pedig arról számoltak be, hogy a Luhanszk megyei Scsasztya település térségében két orosz harckocsit és néhány teherautót semmisítetek meg.

Az öt lelőtt orosz repülőgépről és a helikopterről szóló ukrán bejelentéseket nem erősítették meg más források, Moszkva pedig kifejezetten tagadta, hogy lelőtték volna a légi járműveit.

Ellentmondásos hírek jelentek meg a második és harmadik legnagyobb ukrán városokból

A különböző sajtónyilatkozatok és politikusok megnyilvánulásai alapján nem teljesen világos, hogy mi történik a második legnagyobb ukrán városban, a közel másfél milliós Harkovban, amely hozzávetőlegesen 40 kilométerre fekszik az orosz határtól, és felerészben orosz ajkúak lakják.

Annyi nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Harkovban a katonai repülőteret orosz támadás érhette.

Egyes beszámolók szerint a városban robbanás is történhetett, és egy környékbeli lakónegyedet ért légitámadásról is szóltak tudósítások.

Orosz ejtőernyős támadásokról is érkeztek híresztelések, de az ukrán hadsereg cáfolta ezeket, közleményük alapján nem támadták meg orosz ejtőernyősök Harkovot.

A harmadik legnagyobb ukrán városból, az ország legfontosabb tengeri kikötőjéből, a szintén felerészben orosz ajkúak lakta Odesszából is egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg. Egyes híresztelések szerint

orosz ejtőernyősök támadták meg Odesszát, de ezt az ukrán hadsereg cáfolta.

Arról is jelentek meg sajtóhírek, hogy az oroszok bombázzák a város kikötőjét. Az ukrán hadsereg vezérkari főnöke szerint nem igaz, hogy az oroszok bombázzák Odessza kikötőjét.

Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy itt is az történt, mint több más ukrán nagyvárosban, tehát az oroszok a helyi katonai repteret támadták meg.

Az oroszok szerint működésképtelenné vált az ukrán katonai repterek infrastruktúrája

Az orosz védelmi minisztérium magyar idő szerint 10 óra körül közzétett kommünikéje alapján működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája. A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légi csapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagy pontosságú fegyverek semmisítik meg.

A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként.

Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti.

A felderítés eszközei azt mutatják, hogy az ukrán fegyveres erők alegységei és katonái tömegesen hagyják el állásaikat, fegyvereiket hátrahagyva. Az ukrán fegyveres erők fegyverletételt végrehajtott alegységeire nem mérnek csapásokat – hangzott a tájékoztatás.

A tárca „hazugságnak" nevezte Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának azt a bejelentését, hogy Oroszországnak repülőgépekben és páncélosokban elszenvedett vereségei vannak.

Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

Zelenszkij ukrán elnök magyar idő szerint 10:45 környékén bejelentette, hogy Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal.

Nyugat-ukrán városokra is átterjedhetett a katonai konfliktus

A Magyar Nemzetnek a nyugat-ukrajnai Lviv (a régi Lemberg - szerk.) városából nyilatkozó Victoriya szerint három stratégiai épület ég a városban, amely 80 kilométerre található a lengyel határtól.

A lembergi nő beszámolója alapján a repülőtér és a vasútállomás lángolhat.

„Nagyjából három dolgot tudunk jelenleg tenni: az emberek vagy otthon ülnek a televízió előtt és nézik a híreket, vagy óvóhelyeket keresnek családtagjaikkal, vagy megindulnak szeretteikkel a lengyel határ felé" – fűzte hozzá Victoriya.

Sajtóhírek és közösségi oldalakon terjedő felvételek alapján

az oroszok bombázták a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk (a régi monarchiabeli Stanislau) katonai repülőterét.

A donyecki orosz szakadárok vezetője szerint az ukrán hadseregből többen készek letenni a fegyvert

Az ukrán hadsereg két szakaszparancsnoka arra kérte az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságot, hogy biztosítson számukra humanitárius folyosót, mert készek letenni a fegyvert - közölte csütörtökön Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok népi milíciájának helyettes vezetője a Rosszija-24 televíziós csatorna műsorában.

Kijelentette, hogy

az ukrán erők veszteségeket szenvednek, és ennek eredményeképpen a tisztek már most kezdik elhagyni egységeiket.

A területen az 53. dandár egyik zászlóalja állomásozik. Két szakaszparancsnoka szerinte magára hagyta katonáit, nem tudják, mit tegyenek, máris azt kérik, hogy alakítsanak ki számukra humanitárius folyosót.

„Készek letenni a fegyvert, átállni a mi oldalunkra és életben maradni" – tette hozzá.

Az ukránok szerint visszaverték Luhanszkban a támadást

Az ukrán fegyveres erők visszaverték csütörtökön az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak

- közölték ukrán hírportálok a Stratégiai Kommunikációs és Stratégiai Biztonsági Központra hivatkozva. A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harc során „legalább ötven ellenséget likvidált" és haditechnikai eszközöket semmisített meg.

Moszkva tagadja, hogy Oroszországnak repülőgépekben és páncélosokban elszenvedett veszteségei vannak.

A luhanszki szakadárok átkelhettek a Donyecen

Az ukrán értesülésekkel ellentétes álláspontot megfogalmazva Ivan Filiponenko, a „luhanszki védelmi minisztérium" szóvivője a Rosszija-24 televízióban közölte, hogy

Filiponenko hozzátette: „Az ellenség tüzelőpontjait módszeresen megsemmisítik. Erőik már a Donyec folyó túlsó partján vannak."

Megvannak az első orosz hadifoglyok

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valeri Zalujni magyar idő szerint 13 órakor arról beszélt, hogy

Harkov közelében sikerült elfogniuk két orosz katonát, ennek következtében ők a mostani fegyveres konfliktus első hadifoglyai.

Az ukrán védelmi minisztérium a Twitter-oldalán fényképeket tett közzé róluk.

Valeri Zalujni továbbá azt állította, hogy a helyszínen az ukránok kilőttek négy orosz tankot.

Szintén 13 óra körül az ukrán védelmi miniszter arról beszélt egy, a közösségi oldalán közzétett videóban, hogy

Mariupol, Csernyihiv, Scsasztya (Luhanszk megye) térségében megállították az orosz hadsereg előrenyomulását.

A miniszter arról is beszélt, hogy Harkovban súlyos harcok dúlnak.

Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe – közölte magyar idő szerint 14 órakor az ukrán határőrszolgálat.

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy

a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat.

Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.

A határőrség közleménye szerint

Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt „harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal".

A Kijev megyei Hosztomel települést - ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van - helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszantalakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására.

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.

Az UNIAN hírügynökség pedig jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten meghaltak.

Kreml: Putyin fogja eldönteni, hogy mikor lesz vége a támadásnak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt nyilatkozta, hogy

Peszkov az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette: „a többi az ukrán nép döntésének kérdése".

A szóvivő szerint

Moszkva hajlandó lesz tárgyalni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát.