Kanadából hazaszállították a spanyol halászokat ért baleset túlélőit

Horizontal
In this handout photograph taken and released on the night of February 21, 2022 by the Spanish Prime Minister's press office, La Moncloa, Spain's Prime Minister Pedro Sanchez (L) welcomes the survivors of the shipwreck of the Galician fishing vessel "Villa de Pitanxo", upon their arrival on the tarmac after being repatriated by plane from Canada to the military airfield in Santiago de Compostela, northwestern Spain. - There were 24 people onboard the Spanish trawler when it went down off the eastern coast of Canada (Newfoundland) early on February 15, 2022 in what was Spain's worst fishing tragedy in nearly 40 years. Rescuers pulled three survivors to safety and later found nine bodies. (Photo by Fernando CALVO / LA MONCLOA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FERNANDO CALVO / LA MONCLOA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Hazaszállították a spanyol halászokat ért baleset túlélőit és az előkerült áldozatok holttesteit Kanadából keddre virradó éjjel.
Vágólapra másolva!

A spanyol légierő repülőgépe az észak-spanyolországi Santiago de Compostela katonai bázisán landolt, fedélzetén a Villa de Pitanxo halászhajó 24 tagú legénységének életben maradt három tagjával.

Az eddig megtalált kilenc halálos áldozatból az öt spanyol halász holttestét is hazahozták.

A repülőgépet Pedro Sánchez miniszterelnök fogadta a legénység családtagjaival együtt, akikkel a gép érkezése előtt az eltűntek utáni további kutatásról egyeztetett.

A túlélőkkel hazatérő repülőgépet Pedro Sánchez miniszterelnök fogadta a legénység családtagjaival együtt, akikkel a gép érkezése előtt az eltűntek utáni további kutatásról egyeztetett Forrás: AFP/Fernando Calvo

A hozzátartozók napok óta tiltakoznak amiatt, hogy a kanadai hatóságok a baleset után 36 órával leállították a keresést a rossz időjárásra hivatkozva.

A spanyol kormánytól követelik: küldjön speciális eszközökkel, drónnal, víz alatti robottal felszerelt keresőegységet a térségbe.

A galiciai Marínból indult halászhajó február 15-én kora reggel adott le vészjelzéseket Új-Fundland partjaitól mintegy 450 kilométerre, de a kanadai parti őrség válaszára már nem reagált.

A riasztást továbbították a közelben tartózkodó halászhajóknak, amelyek a bajbajutottak segítségére indultak, a kanadai hatóságok pedig több légi és vízi járművet is a helyszínre irányítottak.

Mentőtutajon sodródva találtak meg három túlélőt és négy halálos áldozatot, majd további öt holttest is előkerült.

Az elsüllyedt hajónak nem akadtak nyomára.

A hajó tulajdonosa, a Pesquerías Nores vállalat azt közölte: a balesetet túlélő hajókapitány beszámolója szerint a szerencsétlenséget a főhajtómű váratlan leállása okozta épp, amikor a halakkal teli, súlyos hálót bevonták.

A jármű kormányozhatatlanná vált, kiszolgáltatva a veszélyes időjárási körülményeknek, a tízméteres hullámoknak és az erős szélnek.