Hatan haltak meg a bissau-guineai puccskísérletben

unrest Horizontal
A videograb made on February 2, 2022 shows Guinea-Bissau's president Umaro Sissoco Embalo delivering a speech in Bissau on February 1, 2022. - Guinea-Bissau's president Umaro Sissoco Embalo said he survived heavy fire for five hours during an attempted coup which he claimed killed or injured many people in the unstable west African country. Appearing unharmed and calm, he added that the failed bid was linked to decisions taken by him "notably to fight drug trafficking and corruption". (Photo by Aliu EMBALO / AFPTV / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább hatan haltak meg az Umaro Sissoco Embaló bissau-guineai elnök kormányának megdöntésére irányuló keddi sikertelen puccskísérletben - közölte szerdán az állami rádió, miközben a fővárosban visszatért az élet a normális kerékvágásba.
Vágólapra másolva!

A halottak között négy támadó és az elnöki gárda két tagja volt a rádió szerint. Embaló kedd éjjel jelentette be, hogy a kormányzat ura a helyzetnek. Előzőleg

öt órán át hallatszott lövöldözés a kormányépület körül, ahol a kabinet ülésezett az államfő részvételével.

A kétmilliós lélekszámú nyugat-afrikai országban tíz államcsíny, illetve puccskísérlet történt, amióta 1974-ben függetlenné vált Portugáliától. Csak egyetlen elnöknek sikerült kitöltenie a teljes mandátumát.
Nyugat-Afrikában az elmúlt másfél évben egy sor államcsíny történt, kettő Maliban, egy Guineában egy pedig a múlt héten Burkina Fasóban.

Umaro Sissoco Embalo elnök beszédet mond 2022. február 1-jén Forrás: AFP/Aliu Embalo

Bissau-Guineában egyelőre nem tudni, ki állt a támadás mögött, de

Embaló azt sejttette, hogy a támadás inkább a kormány kábítószer-kereskedők elleni harcával volt kapcsolatban,

mintsem katonai hatalomátvételre történt volna kísérlet.

- jelentette ki az államfő kedd este.

A Guinea és Szenegál közé ékelődő, part menti ország a Latin-Amerikából Európába irányuló drogszállítmányok egyik fontos útvonala, amely szintén hozzájárul az állandó instabilitásához.

A repülőtérre vezető főútvonal - amely az elnöki palota mellett halad el - szerdán is zárva volt, de a bankok és üzletek ismét kinyitottak, az emberek ismét kimerészkedtek az utcára.