A Bloomberg élőben kezdte közvetíteni az orosz támadást Ukrajna ellen, miközben nem is volt ilyen

fake news, álhírek, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Demokrata Párthoz közelállónak tartott Bloomberg amerikai hírügynökség álhírt gyártott, majd pedig azt közzétette a honlapján. A cikk címe a következő volt: Élő: Oroszország lerohanta Ukrajnát.  A cikket később eltávolították a Bloomberg honlapjáról. A téma kapcsán a Kreml szóvivője feszültségkeltéssel vádolta meg az amerikai hírügynökséget.
Vágólapra másolva!

A New York-i székhelyű, a Demokrata Párthoz húzó Bloomberg hírügynökség pénteken közzétett a honlapján egy cikket, amelynek címe: Élő: Oroszország lerohanta Ukrajnát írja a New York Post.

Természetesen semmi ilyen nem történt, a Bloomberg egy álhírt gyártott és hozott le.

A cikket a címlapról 30 perc múlva távolították csak el, a Bloomberg munkatársai később kiadtak egy közleményt, amelyben magyarázkodásba bocsátkoztak.

Azt mondták, hogy „nagyon sajnálják a történteket", a cikket véletlenül élesítették, és azért írták meg, mert többfajta forgatókönyvre számítottak. Az ugyanakkor a magyarázkodásból nem derül ki, hogy

mégis miért vett 30 percet igénybe, amíg eltávolították az álhírt egy ilyen nagy hírügynökségnél, és addig miért nem vette észre senki, hogy ekkora hibát vétettek.

A Bloomberg az álhírrel ugyanis egy valós háború veszélyét kockáztatta.

A Kreml feszültségkeltéssel vádolja az amerikai hírügynökséget

Orosz részről Dmitrij Peszkov, az államfői hivatal, a Kreml szóvivője reagált a történtekre.

Peszkov véleménye alapján

a Bloomberg „baklövése", miszerint „Oroszország lerohanta Ukrajnát", tökéletesen demonstrálja a Washingtonból, Londonból és más európai fővárosokból érkező agresszív stílusú kommunikációt, amelyek szítják a feszültséget.

Az orosz szóvivő szerint az ilyesmik helyrehozhatatlan károkat okozhatnak.

Peszkov végezetül hozzáfűzte: