24 ezer embert ki kellett költöztetni áradások miatt az indonéziai Szumátrán

szumátra áradás
Vágólapra másolva!
Áradások miatt - amelyek két gyerek életét is követelték - ki kellett költöztetni mintegy 24 ezer embert az indonéziai Szumátrán a hatóságok keddi közlése szerint, és környezetvédők felhívják a figyelmet arra, hogy az erdőirtás nagy mértékben oka az áradásoknak.
Vágólapra másolva!

A múlt péntek óta lehullott sok eső miatt megáradtak a folyók a sziget északi részén, és elöntöttek lakott területeket, egyes helyeken három méter magasan a katasztrófavédelem jelentése szerint.

Egy Aceh tartományi lakos elmondta az AFP hírügynökségnek nyilatkozva, hogy évente 5-8 alkalommal van árvíz lakhelye térségében, de az elmúlt egy évben a mostani a legsúlyosabb.

Észak-Aceh tartományban már rendkívüli állapotot hirdettek ki a hatóságok.

A Walhi nevű környezetvédő szervezet szerint az áradásoknak nagy mértékben oka az erdőirtás,

amelyet átgondolatlanul végeznek a folyók felsőbb szakaszain azért, hogy területet nyerjenek az újabb és újabb olajpálma-ültetvények számára.

Emiatt a folyók gyorsabban megáradnak, és elöntik az alsóbb szakaszok mentén elterülő helységeket - mondta Ahmad Shalihin, a Walhi ügyvezető igazgatója.

Áradások voltak nemrég a szomszédos Malajziában is, és ezek ötven ember halálát okozták.

Decemberben ki kellett menekíteni körülbelül 70 ezer embert az otthonából, 13 ezren közülük még mindig menedékhelyen élnek.

Mind Indonéziában, mind Malajziában gyakoriak az áradások és a földcsuszamlások, utóbbiak szintén az erdőirtások és amiatt, hogy ennek ellensúlyozására nincs megfelelő árvízvédelem.