Magyarország a minta a spanyol jobboldal számára

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. május 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j2) fogadja a spanyol jobboldali VOX párt vezetőjét, Santiago Abascalt (b2) a Karmelita kolostorban 2021. május 27-én. A kormányfő mellett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A magyarországiról mintázott születési tervet mutat be választási kampányában a spanyol jobboldal - írja a spanyol La Vanguardia.
Vágólapra másolva!

Február 13-án előrehozott választásokat tartanak a Madrid melletti Kasztília és León régióban, miután a néppárti elnök koalíciós konfliktus miatt decemberben feloszlatta a parlamentet.

Felmérések szerint a Néppárt továbbra is esélyes a győzelemre, de a kormányzáshoz szüksége lesz a VOX-ra, mint koalíciós partnerre.

A párt elnöke, Santiago Abascal kampányának központjában a hagyományos családalapítás áll.

Több interjúban is elmondta, hogy a magyarhoz hasonló születési tervvel készül a kormányzásra, mert Orbán Viktor politikája ezen a területen is "példaértékű" számára. A VOX fő célja, hogy ösztönözze a gyermekvállalást a térségben. Ehhez segélyeket, kamatmentes kölcsönöket és a gyermeklétszámon alapuló adókedvezményeket ígér Kasztília és León lakóinak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j2) fogadja a spanyol jobboldali VOX párt vezetőjét, Santiago Abascalt (b2) a Karmelita kolostorban 2021. május 27-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Abascal szerint a Néppárt és a központi kormány is tétlenkedik ebben a kérdésben, pedig sürgősen meg kell állítani a fiatalok elvándorlását. Statisztikák szerint a Kasztília és Leónban született 29 év alatti fiatalok 16 százaléka él külföldön, 34 éves korig pedig ez az arány már meghaladja a 30 százalékot.

Abascal a választási kampány részeként találkozóra hívta legfőbb európai szövetségeseit, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt is. A vezetők Madridban tartanak csúcstalálkozót pénteken és szombaton "Védd meg Európát" címmel. Abascal péntek este fogadóvacsorát tart vendégeinek, majd szombat délelőtt kezdik meg a tanácskozást, zárt ajtók mögött.