Koronavírus-fertőzés gyanúja miatt kétezer hörcsögöt altatnak el Hongkongban

hörcsög
Vágólapra másolva!
A hongkongi hatóságok a helyi napilapok címoldalán szólítják fel a lakosságot arra, hogy adják át a hivatalos szervek képviselőinek azokat a hörcsögöket és más kisemlős háziállatokat, amelyeket 2021. december 22. után vásároltak meg. A visszahívott kisállatokat a szakemberek elaltatják, csak úgy, mint a hongkongi kisállat-kereskedésekben maradt hörcsögöket, csincsillákat, tengerimalacokat, nyulakat-írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az állatok tömeges és végleges elaltatását azért rendelték el hatóságilag, mert a Little Boss nevű állatkereskedés alkalmazottjának és feleségének a koronavírus tesztje pozitív lett, és a megfertőződés vizsgálatának eredménye arra utalt, hogy az eladó a vírust az Európából importált és már koronavírusos hörcsögöktől kaphatta el.

A kép illusztráció. Forrás: 123rf.com

Az üzletben ugyanis tizenegy hörcsög a Covid-19 vírus Delta variánsával volt megfertőződve.

A járvány megfékezésén és a „Covid-mentes zónán" dolgozó illetékesek ezért elrendelték nem csak a Little Boss üzletből származó, hanem a város 34 kisállat kereskedésében árusított - és akár ugyancsak Európából érkezett - házi kedvencek visszahívását és megölését. Annak ellenére, hogy azok már akár hetek óta új környezetükben éltek, és – ha valaha fertőzöttek voltak – már átadhatták a vírust új gazdáiknak.

A tömeges állatmészárlás ellen tiltakozva a helyiek petíciót indítottak, amelyet már több ezren írtak alá, azonban eközben a hatóságok már megkezdték az érintett üzletekben az állatok elaltatását.