Itt a színváltó szájmaszk!

Vágólapra másolva!
Egy érettségire készülő olasz diák színváltó szájmaszkot fejlesztett ki. A tanuló által kidolgozott orvosi segédeszköz egy beépített mikrochip segítségével, narancssárga színre vált, amint az hatástalanná válik.
Vágólapra másolva!

2022. február 18-án mutatják majd be a dubai világkiállításon. A 19 éves Marche tartománybéli fiú a tavaly az érettségire való felkészülés során dolgozta ki a színváltó maszk terveit, majd egy példányt elő is állított belőle.

Találmányának szabadalmi engedélyét a Viorel Ionut Bohotici cég már megvásárolta.

Az elképzelés akkor fogalmazódott meg fiatalban, miután a felmérések kimutatták, hogy a használatban lévő szájmaszkok 72 százalékát olyan hosszú ideig használják, hogy az már nem biztosít megfelelő védelmet a vírus kiszűrésére.

Egyelőre lehetetlen technikai részleteket tudni a középiskolai kémialaborban kidolgozott találmányról, csak annyi ismeretes, hogy a hagyományos szájmaszkokat egy enzimeket tartalmazó vékony réteggel vonja be, melyek a későbbiekben a színváltozást előidézik.

A diák tanára úgy fogalmazott: a találmány felér egy diplomamunkával.

Az kiegészítő csupán egy centtel növelné a szájmaszk eredeti árát, a járvány terjedését azonban jelentősen csökkenthetné, nem csak a covid-19, hanem más légúti fertőző betegségek esetében is. Ez jelentős megtakarítást jelenthetne az egészségügyi intézmények számára is. Az újfajta eszköz alkalmas lenne az élelmiszerek tárolására is, színváltással jelezné, amennyiben lejárt egy termék szavatossági ideje, vagy romlásnak indult.