Börtönben ülő transznemű gyilkos perel a nemváltó műtétjének megtagadása miatt

tranneműség, börtön, nemváltás, genderideológia
Jason Yoakam perli a Virginiai Büntetésvégrehajtási Minisztériumot, amiért megtagadták tőle a nemi diszfória kezelésére irányuló műtétet. Forrás: Lambda Legal
Vágólapra másolva!
Transznemű férfi perli Virginia állam büntetés-végrehajtási hivatalát, mivel megtagadták tőle a nemváltó műtétet. A kereset az elsők között van, amelyet egy bebörtönzött transznemű férfi indított, mivel nem kezelték a nemi diszfóriáját. 
Vágólapra másolva!

Egy előre kitervelt, szándékos emberölésért elítélt transznemű férfi feljelentést tett szerdán Virginia állam büntetés-végrehajtási hivatala ellen, amiért megtagadták tőle a nemváltó műtétet és a nemi diszfória egyéb kezelését - derül ki az NBC News-hoz eljutatott bírósági dokumentumokból.

A Lambda Legal - egy, az LMBTQ-jogokkal foglalkozó szervezet - által indított pert az a gyilkosságért börtönben ülő, transznemű férfi, akitől megtagadták a melleltávolító műtétet. Az elmúlt években számos pert indítottak - és néhányat meg is nyertek - transznemű fogvatartottak.

A felperest, Jason Yoakamot 2004-ben ítélték el gyilkosságért, és azóta a virginiai Fluvanna női börtönben tölti büntetését. Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint 2017 -ben a VADOC egészségügyi szolgáltatónál dolgozó orvosok nemi diszfóriát diagnosztizáltak nála. A nemi diszfória az, amikor valakinek eltér a vágyott és tényleges biológiai neme.

A diagnózis ellenére az egészségügyi szolgáltatók megtagadták Yoakam számára a kezelést, beleértve a mentálhigiéniás szolgáltatást és a mellek sebészeti eltávolítását.

A panasz szerint - amelyet a Virginia állambeli Nyugati Kerületi Bírósághoz nyújtottak be - a transznemű férfi orvosai és egy transzneműekre specializálódott egészségügyi szakember kérte a kezelést.

Yoakam a fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló törvény értelmében jogosan él a követeléseivel nemi diszfóriája miatt. A panaszban 10 vádlott szerepel, köztük Harold Clarke, a Büntetés-végrehajtási Osztály igazgatója, Mariea LeFevers, a börtön igazgatója, és más, mentális egészségügyi szolgáltatók az osztályon. A vádlottak egyelőre nem reagáltak az NBC News megkeresésére.

Yoakam kiskorától kezdve

Yoakam a nemi identitászavarának megállapítása óta - 2017 - hormonokat szed és mellkötőt hord. A mellkötő azonban számos egészségügyi problémát idézett elő: a kötés túl szoros, ezért nemcsak kényelmetlen, hanem sérüléseket – vérzést, karcolásokat, pattanásokat okoz – amelyek már több alkalommal elfertőződtek. A megoldás egyértelműen a mellek műtéti eltávolítása lenne, szól a Lambda Legal és Yoakam által közösen készített dokumentumban.

Jason Yoakam perli a Virginiai Büntetés-végrehajtási Minisztériumot, amiért megtagadták tőle a nemi diszfória kezelésére irányuló műtétet. Forrás: Lambda Legal Forrás: Origo

A felperes és jogi képviselői azzal is vádolják a börtön dolgozóit, hogy a műtéti beavatkozást annak ellenére tagadták meg a transznemű férfitól, hogy a döntés számára lehangoltságot, szorongást, lelki zavarokat okoz, amelyek már öncsonkításhoz is vezettek, s ezek a lelki eredetű problémák a műtét nélkül csak tovább súlyosbodnak majd.