Eltávolítanák oxfordi diákok II. Erzsébet arcképét

Európán kívüli királyságok, galéria, II. Erzsébet királynő, Queen Elizabeth II
Britain's Queen Elizabeth II waits to read the Queen's Speech on the The Sovereign's Throne in the House of Lords chamber,, during the State Opening of Parliament at the Houses of Parliament in London on May 11, 2021, which is taking place with a reduced capacity due to Covid-19 restrictions. - The State Opening of Parliament is where Queen Elizabeth II performs her ceremonial duty of informing parliament about the government's agenda for the coming year in a Queen's Speech. (Photo by Chris Jackson / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Oxfordi Egyetem keretén belül működő Magdalen College radikális baloldali hallgatói szerint a II. Erzsébet királynőt ábrázoló kép az Egyesült Királyság „gyarmati történelmét" szemlélteti. Véleményük alapján a portrét más művekkel kellene helyettesíteni – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség a brit Daily Mailre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Itt a „cancel culture", azaz a hagyományos értékek eltörlését célzó radikális baloldali kultúrsokk újabb szomorú példája: az oxfordi Magdalen College posztgraduális képzésben részt vevő hallgatóinak közössége megszavazta, hogy távolítsák el az angol királynő, II. Erzsébet portréját az intézményből.

A radikális baloldali hallgatók szerint az Oxfordi Egyetemről azért kell az 1952 óta uralkodó királynő arcképét eltávolítani, mert az az Egyesült Királyság „gyarmati történelmét" ábrázolja.

Véleményük alapján „a portrét más befolyásos és inspiráló emberek műveivel kellene helyettesíteni".

A hallgatók azzal érvelnek, hogy a szavazás nem magáról a királynőről szólt, azzal inkább csak egy „barátságos és pártatlan helyet szerettek volna teremteni, függetlenül az emberek nézeteitől vagy demográfiai hátterétől". Az amerikai konzervatív Breitbart ezzel kapcsolatos cikkében ugyanakkor azt írja,

a szavazás előtt egy hallgató megjegyezte, hogy „a hazaszeretet és a gyarmatosítás nem igazán különíthető el egymástól".

Gavin Williamson brit oktatási miniszter felháborodását fejezte ki az ügy kapcsán a Twitter-oldalán:

– írta Williamson posztjában.

A színész és politikai aktivista Laurence Fox – aki gyakran állást foglal a túlzott politikai korrektség ellen, valamint a józan ész nevében – ugyancsak nemtetszésének adott hangot a Twitter-oldalán.

– írta Fox.

A „Jó reggelt Britannia" című műsor szerdai adásában Calvin Robinson politikai tanácsadó úgy fogalmazott: ha a szavazást kiterjesztenék az egész egyetemre, Erzsébet királynő portréja visszatérne „jogos helyére".

– mondta Robinson.

Az oxfordi Magdalen College vezetője, Dinah Rose megpróbálta elhatárolni az általa vezetett intézményt a portré eltávolításáról döntő radikális baloldali hallgatóktól. A Twitter-oldalán ugyanis azt írta:

„Az intézmény határozottan támogatja a szólásszabadságot és a politikai vitát, valamint a közösség autonómiához való jogát" – tette hozzá végezetül Rose.