Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Brüsszel tovább titkolózik a vakcinaszerződésekről

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság ciprusi származású egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa
EU commissioner for Health, Stella Kyriakides gives a press conference after a Ministers of Health meeting on the coronavirus COVID-19 at the EU headquarters in Brussels on March 6, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Folyamatosan ugyanazzal a válasszal próbálja hárítani a felelősséget az Európai Bizottság a vakcinaszerződések körül kialakult botrányról. Brüsszel attól sem riad vissza, hogy elhallgattassanak újságírókat - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Brüsszel egyre frusztráltabban kezeli a vakcinaszerződések körül kialakult botrányt firtató újságírói kérdéseket. A V4NA már korábban is többször próbálta megtudni, hogy mi az oka annak, hogy az európai polgárok nem láthatják ezeket a dokumentumokat, azonban érdemi választ sosem kaptak.

A V4NA korábbi kérdésére Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője azt írta, hogy a szerződések természetesen tartalmaznak minden egyes kérdésre kiterjedő külön záradékokat, a késedelmes szállításra is, de a szerződések részleteire nem térhet ki.

fogalmazott a szóvivő. Állítása szerint remélik, hogy a gyógyszergyártók feloldják a titoktartást, mert ők az átláthatóság hívei.

Miközben Magyarország nyilvánosságra hozta az orosz és kínai gyártókkal kötött szerződéseket, az Európai Bizottság egyelőre csak az AztraZeneca szerződést tette fel a honlapjára, azt is erősen titkosítva. A brüsszeli dokumentumok viszont Magyarországon nyilvánosságra kerültek és világosan látszik, hogy

Stella Kyriakides egészségügyi biztos írta alá azokat.

Stella Kyriakides Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Éppen ezért a V4NA újabb kérdéseket tett fel az Európai Bizottságnak:

  • Miért titkosítottak fontos részeket a szerződésekben?
  • Nem érzik úgy, hogy az európai polgároknak joguk van tudni, hogy milyen szerződéseket kötnek az egészségük érdekében?
  • Miért akarják szőnyeg alá söpörni a problémákat?
  • Információink szerint több brüsszeli bürokrata is ügyködött azon, hogy újságírók NE tegyenek fel kérdéseket az elrontott brüsszeli közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Miért akarják elhallgattatni az újságírókat?

Stefan De Keersmaecker pökhendi választ küldött vissza, tagadta, hogy újságírókat hallgattatnának el.

Szeretném hangsúlyozni, hogy elutasítom azt az alaptalan állítást, miszerint Brüsszel "megpróbálta eltusolni az ügyet azzal, hogy megpróbálta elhallgattatni a kritikus hangokat, írta.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője Forrás: EU

De Keersmaecker szerint az átláthatóság fontos Brüsszelnek, ez az egyik legfontosabb alapelv az uniós polgárok bizalmának kiépítésében.

A Bizottság mindig ragaszkodott ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza az oltóanyag-gyártókkal kötött szerződéseket. Néhány vállalat időközben beleegyezett abba, hogy ezt megtegye (ezeket a szerződéseket megtalálja a weboldalunkon), és reméljük, hogy más vállalatok is ugyanezt a példát fogják követni. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy a szerződések nyilvánosságra hozatalához a vállalatok beleegyezése szükséges. Valahányszor a szerződések valamelyik paragrafusát megváltoztatják, ez azért van, mert a vállalatok nem egyeztek bele annak nyilvánosságra hozatalába. Ez csak nagyon korlátozott számú bekezdésre vonatkozik,

fogalmazott.

A vakcinaszerződések ügyében a hírügynökség megkereste a BBC-t, a Deutsche Wellét, a Politicót és a The Guardiant is, hogy megtudják, kinek az utasítására hallgatnak el, kitől kaptak utasítást, hogy elhallgassák a brüsszeli botrányt a központi vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban. Ha be is számoltak az anomáliákról, azt már elhallgatták, hogy a Magyarországon kiszivárgott dokumentumok szerint Brüsszel hazudott.

Válasz mindössze a közszolgálati Deutsche Wellétől érkezett, szerintük a V4NA nem kereste eléggé kitartóan a tudósításaikat.

Az Európai Gyógyszerügynökséget is felkeresték, azt kérdezték, hogy

  • Miért akarják szőnyeg alá söpörni a problémákat?
  • Az Európai Gyógyszerügynökség szabályzatában van e olyan rész, amely tiltja, hogy a képviselői ajándékokat fogadjanak el gyógyszergyártóktól?

Válasz azonban tőlük eddig még nem érkezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről