Újabb román koronavírus-botrány: több mint 7 ezren kaptak vakcinát soron kívül

Vlad Voiculescu
Vald Voiculescu, volt román egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!
Ismét óriási botrány robbant ki a román egészségügyben. A Recorder oknyomozó portál munkatársai kiderítették, hogy az országban párhuzamosan két oltási kampány is folyik: egy hivatalos, de nem működő, amelynek a felületére hiába próbálkoznak regisztrálni a 65 felettiek és a krónikus betegek. A kiváltságosoknak persze létezik egy másik, működő rendszer, amelynek keretében már legalább 7 ezer jogosulatlan embert soron kívül beoltottak. Vezető katonatisztekről, titkosszolgákról, rendőrfőnökökről és az ők családi, rokoni, baráti köréről van szó. Közben kiderült, hogy a soron kívüli oltást egy eltitkolt kormányrendelet tette lehetővé, amin szerepel Florin Cîțu (Nemzeti Liberális Párt-PNL) miniszterelnök és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter aláírása. A kormányrendelet komoly visszaélésekre adott lehetőséget, ezt pedig az érintettek ki is használták. A botrány kapcsán a közvélemény és a sajtó egy része Vlad Voiculescu lemondását követeli, de a Momentum román testvérpártjának, az USR-PLUS-nak a politikusa erre a kínos ügyre is úgy reagált, mint az eddigiekre: közölte, hogy nem fog lemondani, mert szerinte nincs miért, amúgy a pártja továbbra is kiáll mellette.
Vágólapra másolva!

Románia jelenleg a koronavírus elleni oltási folyamat második szakaszában van, azaz kizárólag olyan személyek jelentkezhetnek oltásra, akik vagy elmúltak 65 év felettiek vagy krónikus betegek. A rendszer azonban az ő esetükben sem működik zavartalanul, több tízezres nagyságrendben vannak olyan idősek és krónikus betegek, akik nem tudtak regisztrálni. Az egészségügyi hatóságok erre a problémára nem adtak egyértelmű magyarázatot, csak annyit közöltek, hogy kevés oltóanyag érkezett Romániába. Ez persze nem válasz arra, hogy miért nem működik megfelelően az informatikai rendszer.

Ezzel párhuzamosan

elterjedt a sajtóban és a közvéleményben egy olyan vélekedés, hogy az államapparátus felső szintjein lévők, és a családi, rokoni és baráti körük megkapják soron kívül a vakcinát, köztük olyanok is, akik elméletileg még egy működő szisztéma esetén sem tudnának regisztrálni, hiszen 65 év alatti és nem krónikus betegek számára ezt a rendszer nem teszi lehetővé.

Több sajtóorgánum, köztük a Recorder oknyomozó portál éppen ezért arra kérték a Vlad Voiculescu (USR-PLUS) vezette Egészségügyi Minisztériumot, hogy hozzák nyilvánosságra az oltással kapcsolatos adatokat.

Vlad Voiculescu Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A Momentum román testvérpártjának sorozatosan botrányokba keveredő politikusa erre több héten át nem volt hajlandó, de március 5-én végül eleget tett a kérésnek.

Vlad Voiculescu ismét a teljes inkompetenciájáról tett tanúbizonyságot

A kolozsvári székhelyű Transindex ezzel kapcsoltan arról írt: megjelent két pdf dokumentum a kormányzat honlapján. A Buletin de Bucureşti nevű portál kielemezte a nyilvánosságra hozott adatokat, és megírta, hogy

az oltások 60 százaléka (!) a rendszeren kívül szereplő oltási központokban zajlott le.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy

a bukaresti felhasználók mindössze 11 fővárosi oltóközpontot látnak, ha regisztrálni szeretnének, amelyeknél azonban szinte sosincs szabad időpont, míg az Egészségügyi Minisztérium által közzétett listában 48 bukaresti oltóközpont szerepel, többségüket azonban „zárt rendszerben" működtetik vagy „lefoglalta" a közegészségügyi intézet.

Az ügyben Florin Cîţu (PNL) miniszterelnök kedden a Facebook-oldalán reagált, ahol elmondta, ő is támogatja az információk átláthatóságának szükségességét a koronavírus elleni oltási kampány során, csakhogy ezeket az adatokat „helyesen, jogszerűen, a szükséges engedélyekkel kell a publikum előtt közölni".

Az oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghiță orvos is megszólalt kedden, aki azt mondta: az oltásokról szóló adatokat a közzététel előtt ellenőrizni kell, mert előfordulhatnak olyan hibák, amelyek félreértelmezéseket generálhatnak. A koordinátor azt is beismerte, ő volt az, aki figyelmeztette a miniszterelnököt arra, hogy „érzékeny információk" váltak publikussá, és ezáltal bizonyos biztonsági intézkedések sérülhetnek.

Valeriu Gheorghiță azonban tagadta, hogy nem regisztrált személyeket is beoltottak volna.

Lucian Bode (PNL) belügyminiszter aznap este homlokegyenest ellentmondott a kormányzati oltási kampány vezetőjének, és a TV1 élő adásában elárulta, hogy

7 ezer kiváltságos beoltását tette lehetővé egy eltitkolt kormányrendelet

A Recorder szerda délelőtt publikálta az oknyomozó riportját, amely a december 27. és március 5. között lezajlott oltási folyamatot vizsgálta.

Ebből az derül ki, hogy

legalább 7 ezer jogosulatlan személyt soron kívül oltottak be.

Vezető katonatisztekről, titkosszolgákról, rendőrfőnökökről, csendőrparancsnokokról, és családi, rokoni és baráti köréről van szó. Közülük nagyjából 4500 ember nem is az oltási folyamat most zajló, második szakaszában, hanem még az elsőben, tehát januárban megkapta a koronavírus elleni vakcinát, akkor amikor – hivatalosan – csupán a kormány minisztereit és az egészségügyi dolgozókat oltották be.

A kiváltságosok beoltására a Belügyminisztérium és a Hadügyminisztérium által működtetett kórházakban került sor, ahová a hétköznapi állampolgárok nem tehetik be a lábukat, ezek az egészségnyi létesítmények a szűk elitnek vannak fenntartva, természetesen az adófizetők pénzéből.

Aznap délutánra kiderült, hogy létezik egy eltitkolt kormányrendelet, amely a vezető katonatisztek, titkosszolgák, rendőrfőnökök és csendőrparancsnokok oltását valóban lehetővé teszi, de az hivatalosan csak azokra vonatkozik, akik 65 év fölöttiek, krónikus betegek vagy a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói, a családtagok és a baráti körbe tartozó személyek tehát nincsenek benne – közölte a Hotnews.ro nevű hírportál.

A kormányrendeleten egyébként szerepel Florin Cîțu miniszterelnök és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter aláírása.

Ezen információk és a Recorder által publikált dokumentumok arra engednek következtetni, hogy nagyon durva visszaélések történhettek.

A Momentum román testvérpártjának társelnökei kiálltak Voiculescu mellett, akinek sokak szerint le kellene mondania

Miközben egyre többen kezdték el a történtek miatt Vlad Voiculescu miniszter lemondást követelni, a Momentum román testvérpárjának a két társelnöke, Dan Barna miniszterelnök-helyettes és Dacian Cioloș volt miniszterelnök, jelenlegi Renew Europe EP-frakcióvezető nyilvánosan kiálltak Voiculescu mellett, a támogatásukról biztosítva a botrányt-botrányra halmozó politikust – derül ki a Radio France Internationale (RFI) román adásából.

Ezt követően Ștefan Voinea, Voiculescu egyik tanácsadója azt nyilatkozta, hogy

Elemzők és a sajtó szerint ez egy lehetséges kormányválsággal hozható összefüggésbe, Florin Cîțu miniszterelnöknek ugyanis elege lett Voiculescu hozzá nem értéséből.

Szerda délután, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdezték a miniszterelnököt arról is, hogy neki köze van-e az egészségügyi miniszter kormányzati oldalról való letiltásának.

Cîțu ezt tagadta, szerinte informatikai hibáról van szó, de a kormányfő ezen kijelentését a sajtó komoly fenntartásokkal kezeli.

Vélhetően arról van szó, hogy így próbálják leplezni a kormányválságot, ami tekintettel a járványra részben még érthető is. Már csak az nem világos, hogy Voiculescu meddig maradhat miniszter ilyen hibák mellett.

Cîțu azt viszont elismerte, hogy a sajtó által megszellőztetett kormányrendelet a kiváltságosok oltásáról valóban létezik, amit aláírt ő és az egészségügyi miniszter is.

A miniszterelnök kijelentette, hogy ő törvényesen járt el.

Ugyanakkor hozzáfűzte:

vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely arra a kérdésre fogja keresni a választ, hogy az egészségügyi miniszter vajon nem sértett-e törvényt, amennyiben olyan személyek oltását is engedélyezte, akik a kormányrendelet alapján erre nem lettek volna jogosultak.

Ahogy arról az Origo több alkalommal beszámolt, Voiculescu személyével összefüggésben számos botrány robbant ki az utóbbi hónapokban, amelyek megrendítették az állampolgárok eddig sem túl erő bizalmát a romániai egészségügyi ellátórendszerben.

A Momentum román testvérpártjának politikusa diplomahamisítási botrányba keveredett, továbbá

JANUÁR VÉGÉN A KORONAVÍRUSOS BETEGEKET KEZELŐ BUKARESTI MATEI BALȘ JÁRVÁNYTANI KÓRHÁZBAN TÖRTÉNT 16 HALÁLOS ÁLDOZATTAL JÁRÓ TŰZESET MIATT IS KRITIKÁK KERESZTTÜZÉBE KERÜLT.

A napokban pedig a Szeben megyei kórház intenzív osztályának nemrég felmondott ápolója azt nyilatkozta, hogy az általuk alkalmazott kezelés hozzájárulhatott a betegek halálához, őt idézve

„betegeket öltek meg".

Elmondása alapján a koronavírusos pácienseket, akik már alig kaptak levegőt, úgy próbálták „leszedálni", hogy nyugtatót adtak nekik és az ágyakhoz kötözték őket, azok pedig ennek következtében meghaltak. Szavait később egy másik, szintén a napokban felmondott ápoló is megerősítette.

Voiculescu pedig valamennyi botrányra hasonlóan reagált, akárcsak most, közölve, hogy nem fog lemondani, hiszen értelmezése szerint neki sincs miért vállalnia a felelősséget...

Koronavírusos betegeket öltek meg egy romániai kórházban, felmondott ápolók szerint – fotókhttps://www.origo.hu/nagyvilag/20210310-agyhoz-kotoztek-es-benyugtatoztak-a-koronavirusos-betegeket-nagyszebenben.html?fbclid=IwAR3BsfeqHYpePzbiHUMNcV9b474ASUDZy8tLnbWTRmkKr636QmthzzVnWvk