Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb kérdéseket tett fel a V4NA a brüsszeli vakcinabotránnyal kapcsolatban az Európai Bizottságnak

Európai Bizottság épülete, Berlaymont, Brüsszel
Belgium, Brussels, EU Area, Berlaymont Building, HQ of the EU Commision, exterior
Vágólapra másolva!
Brüsszel az elmúlt hónapokban rengeteg kritikát kapott az oltási programja miatt, azonban a további kérdéseket elkerülendő megpróbálják elhallgatni a kritikus sajtóhangokat - olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán.
Vágólapra másolva!

Bár Brüsszel igyekszik úgy beállítani magát, mint az átláthatóság bajnoka, a koronavírus elleni vakcinák beszerzésének körülményeit igyekszik titokban tartani. Magyarországon azonban nyilvánosságra hozták a vakcinabeszerzésekről kötött szerződéseket.

Ómolnár Miklós a V4NA megalakulásakor, brüsszeli projektmenedzserként volt akkreditálva az Európai Unió szervezetéhez, korábban pedig parlamenti képviselői pályafutása alatt tagja volt az Európai Ügyek Bizottságának.

YouTube-csatornáján az újságíró a négy vakcinagyártóval, a Pfizerrel, a Moderna-val, a Sanofival és a Janssennel kötött EU-szerződéseket be is mutatta a nyilvánosságnak. A négy szerződést a brüsszeli bürokrácia SENSITIVE-nek, vagyis kényesnek, érzékenynek minősítette, mintha nyilvánvalóan titkolni akarnának valamit.

Az Európai Bizottság szóvivője, Stephan De Keersmecker azt állította, hogy a vakcinákat a tagországok rendelték meg, az EB-nek semmilyen szerepe nem volt ebből. Az Ómolnár által közzétett dokumentumok szerint viszont ez nem igaz, az Európai Unió kötötte a szerződéseket, konkrétan az egészségügyi biztos, Stella Kyriakides neve található a dokumentumokon.

Ómolnár Miklós a TV2 Mokka című reggeli műsorában azt is elárulta a dokumentumokról, hogy bizonyos részleteit titkosították.

Az Európai Bizottság egyelőre csak az AstraZenecával kötött szerződéseket tette fel a hivatalos honlapjára, azonban a dokumentumnak vannak olyan oldalai, amelyeken a teljes tartalmat kitakarták.

Forrás: V4NA

A hírügynökség információi szerint Brüsszel mindent elkövet annak érdekében, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat. Így természetesen azokat az újságírókat is, akik kérdeznének a közös vakcinabeszerzés körüli gyanús dolgokról.

A BBC honlapján arra keresve, hogy "vakcinaszerződés Magyarország" egy cikket sem ad ki a rendszer.

Forrás: V4NA

Hasonló a helyzet a német közszolgálati Deutsche Welle angol nyelvű honlapján.

Forrás: V4NA

A Politico sem számolt be erről, és a brit The Guardian sem.

Forrás: V4NA

A V4NA ezért levélben fordult a nevezett kiadványokhoz, hogy megtudják:

Kitől kaptak utasítást, hogy elhallgassák a brüsszeli botrányt a központi vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban?

Az Európai Bizottságtól arra voltak kíváncsiak, hogy

  1. Miért titkosítottak fontos részeket a szerződésekben?
  2. Nem érzik úgy, hogy az európai polgároknak joguk van tudni, hogy milyen szerződéseket kötnek az egészségük érdekében?
  3. Miért akarják szőnyeg alá söpörni a problémákat?
  4. A V4NA infrmációi szerint több brüsszeli bürokrata is ügyködött azon, hogy újságírók NE tegyenek fel kérdéseket az elrontott brüsszeli közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Miért akarják elhallgattatni az újságírókat?

Az Európai Gyógyszerügynökséget is felkeresték, azt kérdezték

  • Miért akarják szőnyeg alá söpörni a problémákat?
  • Az Európai Gyógyszerügynökség szabályzatában van-e olyan rész, amely tiltja, hogy a képviselői ajándékokat fogadjanak el gyógyszergyártóktól?

Korábban a V4NA a vakcinabeszerzések ügyében megkereste az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) is, amely NEM cáfolta, hogy vizsgálat folyik az ügyben.

írták.

Forrás: V4NA
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről