WHO: Enyhébb tüneteket okoz az omikron

Johannesburg, Dél-Afrika, a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek egy johannesburgi üzletközpont mozgólépcsőjén
Maszkot viselő emberek egy johannesburgi üzletközpont mozgólépcsőjén 2021. november 26-án
Vágólapra másolva!
Enyhébb tüneteket okoz az omikron és egyelőre úgy tűnik, hogy a jelenlegi vakcinák hatásosak a koronavírus újabb variánsa ellen - közölte a WHO szerdán.
Vágólapra másolva!

Az új típusú koronavírus Dél-Afrikából származó, omikronnak elnevezett variánsa enyhébb tüneteket okoz, és nincs bizonyíték arra, hogy a vakcinák kevésbé hatékonyak lennének ellene - írja a Sky News az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik illetékese alapján.

A vírus mutáció azonban a gyorsabb terjedés kockázatát vetik fel -

az omikronnak eddig negyven mutációját azonosították.

A brit kormányzat szakértői is arra figyelmeztettek, hogy az új variáns a korábbiaknál jelentősebb fertőzési hullámokat indíthat, és fennáll a veszélye, hogy ezek túlterhelik a brit közegészségügyi rendszert.

A WHO azt is szorgalmazta, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy nemzetközi szerződésről, amely javíthatná a jövőbeni járványok esetén a védekezés hatékonyságát. A megállapodás 2024 tavaszára készülhet el.

Fel kell gyorsítani a veszélyeztett csoportok beoltását

A WHO hétfőn kiadott jelentésében azt írta, hogy az omikron eddig egyetlen halálos áldozatot sem követelt. A szervezet ugyanakkor azt is hangsúlyozta: egyelőre bizonytalanság övezi, hogy az új vírusváltozat mennyire fertőző és milyen gyorsan terjedhet.

Ezért azt javasolták az országoknak, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett csoportok beoltását.

Maszkot viselő emberek egy johannesburgi üzletközpont mozgólépcsőjén november 26-án Forrás: MTI/AP/Denis Farrell

Vasárnap Salim Abdool Karim, a Dél-afrikai Köztársaság egyik vezető virológusa - aki elsők között gyanította az új változat megjelenését - azt mondta: úgy tűnik, hogy az új variáns fertőzőképessége nagyobb, és nagyobb valószínűséggel fertőz meg olyanokat is, akik be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen.

Azóta már az is kiderült, hogy Hollandiában már a Dél-afrikai Köztársaság bejelentése és az onnan induló járatok érkezése előtt azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát.