Pillanatfelvétel: Kína II.

Biden ellenes tüntetés, Denver, USA, zászlóégetés
DENVER, CO - JANUARY 20: Members of the Communist Party USA and other anti-fascist groups burn an American flag on the steps of the Colorado State Capitol on January 20, 2021 in Denver, Colorado. Joe Biden was sworn in as the 46th President of the United States with Vice President Kamala Harris at an inauguration ceremony in Washington DC earlier in the day. Michael Ciaglo/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Schmidt Mária új sorozatából fény derül arra, hogy a maoista Kína hogyan vált napjaink egyik legerősebb szuperhatalmává, egy olyan entitássá, amely véget vethet az USA egy évszázada tartó egyeduralmának - derül ki a Látószög Blogon.
Vágólapra másolva!

- Madleine Albright-idézettel kezdődik a Kína felemelkedését bemutató második rész.

2021. január 21-én amerikai zászlót égető kommunista és anarchista tüntetők Denverben (illusztráció) Forrás: AFP/2021 Getty Images/Michael Ciaglo

Amerika kínai szemmel

Kína egyik fontos szürke eminenciása, a propaganda és oktatás területén több egymást követő pártelnök tanácsadója: Wang Huning, a politikai bizottság tagja, 1988-ban, fiatalon, 33 évesen, a Fudan egyetem nemzetközi tanulmányok tanáraként hat hónapos látogatást tett az Amerikai Egyesült Államokban. Mintegy harminc városba, húsz egyetemre és tucatnyi állami hivatalba látogatott el. Tapasztalatairól „Amerika Amerika ellen" címmel írt könyvet.

A teljesen atomizálódott társadalom miatt végzetesen meggyengült a család összetartó ereje Wang szerint Forrás: Shutterstock

Ebben megállapítja, hogy az USA fő hivatkozási alapja a „szabadság", de szívesen utal az „egyenlőségre" is. A kettő együtt, vagyis az esélyegyenlőség a szabadsággal kombinálva ugyanakkor egyenlőtlenséget eredményez – állapítja meg. A nyugati társadalmakban ezért nem beszélhetünk szociális és gazdasági egyenlőségről, csak politikairól. Wang szerint az USA-ban az individualizmus gátolja az egyenlőség érvényesülését. Úgy látta, hogy az USA az egyenlőséggel szemben egyre inkább a kisebbségek iránti méltányosságra helyezi a hangsúlyt (equality-equity).

Meglátása szerint mindez egy olyan társadalomban történik, ahol a teljesen atomizálódott egyének egyre agresszívabban szakítják el magukat hagyományaiktól, kulturális örökségüktől, családjaiktól, sőt mára a biológiától is.

Ennek esett áldozatául a család is, aminek összetartó ereje – Wang szerint – végzetesen meggyengült, nem képes többé az amerikai társadalom tartópillérének feladatát betölteni. Az amerikai családok már nem nevelik a gyermekeiket, nem támogatják őket fiatal korukban, nem gondoskodnak az öregekről, nem gyógyítják be a közösség sebeit. Mindezeket a feladatokat a kormányokra tukmálták. Dada, illetve pesztra szerepet várnak el tőlük.

Az USA individualizmusa perverz és nihilista – állapítja meg. Szerinte ez az USA-t fenyegető legnagyobb veszély. Az USA-ból kiinduló nihilista individualizmus gyorsan és kíméletlenül szétrágja a hagyományos nyugati értékek szövetét.

A Wisconsin állambeli Kenoshában egy BLM-zavargás során felgyújtott épület Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Márpedig, ha a nyugati értékrend összeomlik, magával rántja a nyugati társadalmakat is.

A teljes írás a Látószög Blogon olvasható.