Kivonták a francia katonákat Timbuktu térségéből

army occupation Horizontal
Az utolsó francia járőrözés Timbuktu utcáin
Vágólapra másolva!
A francia erők elhagyták az észak-mali Timbuktu térségét - jelentette be kedden a francia hadsereg.
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hogy a volt gyarmatosítók szimbolikusnak is nevezhető csapatkivonása nyomán a mali junta képes lesz-e megvédeni a térséget a környékbeli dzsihadista csoportoktól, amelyek visszaszorításában a francia erők tevékenyen részt vettek.

A francia hadsereg mindazonáltal leszögezte: az afrikai ország fegyveres erői masszív helyőrséget állomásoztatnak Timbuktuban, ahol az ENSZ mintegy 2200 békefenntartója is aktív.

Az utolsó francia járőrözés Timbuktu utcáin Forrás: AFP/Thomas Coex

Maliban és térségében több iszlamista terrorszervezet működik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget. Párizs korábban már bejelentette, hogy csökkenti a Száhel-övezetben állomásozó erőit, 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.

A térséget az taszította káoszba, hogy 2012-ben az al-Kaidához kötődő fegyveresek elfoglalták Mali északi részét. Franciaország a következő évben beavatkozott, hogy visszaszorítsa őket. A szélsőségesek ezt követően újracsoportosították és kiterjesztették műveleteiket, és most olyan nyugat-afrikai országokat fenyegetnek, mint Benin és Elefántcsontpart.