Nemzeti gyásznappá hirdették november 24-ét Bulgáriában

accident TOPSHOTS Horizontal
Officials work at the site of a bus accident, in which at least 45 people were killed, on a highway near the village of Bosnek, south of Sofia, on November 23, 2021. (Photo by Dimitar KYOSEMARLIEV / AFP)
Vágólapra másolva!
Két tragikus esemény miatt is nemzeti gyásznappá nyilvánították november 24-ét Bulgáriában - írja a The Sofia Globe.
Vágólapra másolva!

Nemzeti gyásznappá nyilvánították november 24-ét Bulgáriában.

Hétfőn Royak településen kilencen haltak meg, amikor kigyulladt egy idősek otthona, november 23-án pedig súlyos buszbaleset történt a Sztruma autópályán.

Rendőrök és tűzoltók a Szófiát Blagoevgraddal összekötő Sztruma autópályán történt buszbaleset helyszínén 2021. november 23-án Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Az észak-macedóniai turistabuszban egy törökországi nyaralásból hazafelé tartó turisták utaztak, 45 vagy 46 ember, köztük 12 gyerek halt meg (a hatóságok még nem közölték a pontos adatokat). Ez volt a legsúlyosabb buszbaleset Bulgária történetében. Heten élték túl a szerencsétlenséget.

Észak-Macedónia már háromnapos gyászidőszakot hirdetett.

A teljesen leégett busz maradványai 2021. november 23-án Forrás: AFP/Dimitar Kyosemarliev

A baleset okait még vizsgálják.

Eddig két túlélőt tudtak kihallgatni a bolgár hatóságok, a többiek nincsenek olyan állapotban, hogy válaszolni tudjanak.

Az észak-macedón ügyészség szerint a buszt üzemeltető utazási iroda már 20 éve működik, és korábban nem voltak súlyos baleseteik. Korábban olyan információk is megjelent, hogy a busz még új volt, még csak három éve állt forgalomba. A busz tachográfjából nem tudtak információkat kinyerni, mivel teljesen elégett.

Egyelőre arra sem találtak bizonyítékot, hogy fékhiba okozta volna a balesetet, vagy hogy túl gyorsan hajtott volna a busz.

Az első információk arról szóltak, hogy a busz sofőrje is meghalt, de azt még nem erősítették meg, hogy a váltósofőr is a halálos áldozatok között van-e.

A Royakban történt tűzeset során a kilenc halálos áldozata mellett sok bentlakó füstmérgezést kapott.

A hatóságok vizsgálják a tűz okát, egyelőre annyit tudni, hogy az épület tetejéről indult.