Joe Biden több tízezer afgánt átvilágítás nélkül engedett be az Egyesült Államokba

Afganisztán, afgán korrupció, hogyan szórták el a segélymilliárdokat Afganisztánban, kecske, dubai villák, repülőtér, 2021
Afghans gather on a roadside near the military part of the airport in Kabul on August 20, 2021, hoping to flee from the country after the Taliban's military takeover of Afghanistan. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Új, döbbenetes információ látott napvilágot Washingtonban Joe Biden kudarcos afganisztáni kivonulásával kapcsolatban. Augusztusban a kabuli légihíd során a Biden-kormányzat az elszállított közel 82000 ember közül szinte senkit sem világított át mielőtt az Egyesült Államokban engedték volna őket. A konzervatív Washington Examiner terjedelmes cikkben dolgozta fel azt az október végén republikánus szenátorok által készített kongresszusi feljegyzést, melyben az Amerikai Belbiztonsági, Védelmi, Külügyi és Igazságügyi Minisztérium vezető tisztviselői katasztrofális szűrési és átvilágítási folyamatot írtak le a hatalmas művelet során. A radikális demokraták gondoskodtak róla, hogy már ne is kelljen átvilágítani a hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelentő evakuáltakat.
Vágólapra másolva!

A kongresszusi feljegyzést késő októberben készítették a republikánus szenátorok. A dokumentum azokat a szövetségi tisztviselőkkel készített interjúkat foglalja össze, akik felügyelték az amerikai kivonulási és evakuálási folyamatokat a hazai és nemzetközi katonai bázisokon.

Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma, a Kongresszus székhelye Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wilson

Állításuk szerint a Biden-kormányzat teljes kudarcot vallott abban, hogy átvilágítsák az afgánok által személyes interjúkon szolgáltatott információkat, és kizárólag a bűnözői és terrorista adatbázisokra támaszkodott a gyanús egyének megjelölése érdekében – vagyis pusztán átvizsgálták, nem pedig átvilágították a behozott embereket az Egyesült Államokba.

A drámai kivonulás óta Joe Biden és kabinetje rendre azt állította, hogy csak az Egyesült Államok szövetségeseit és csak a különleges bevándorlási vízummal (SIV) rendelkezőket menekítik ki. Az amerikai elnök augusztus 22-én nyilatkozatában alapos vizsgálatot és biztonsági átvilágítást igért mindazoknál, akik nem amerikai állampolgárok vagy törvényes állandó lakosok. Ezt követően augusztus 23-án az Amerikai Külügyminisztérium közleményében, majd szeptember 21-én Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter a szenátusi meghallgatásán erősítette meg Biden átvilágítással kapcsolatos állításait.

Joe Biden elhibázott afganisztáni kivonulása miatt óriási káosz alakult ki augusztus folyamán a kabuli nemzetközi reptéren Forrás: AFP/Wakil Kohsar

Ezzel szemben a baloldali Biden-kormányzat megsértette a menekültek kezelésére vonatkozó, régóta fennálló amerikai kormányzati irányelveket.

Több tízezer olyan afgánt is az országba hoztak, akik erre nem voltak jogosultak. Az evakuált emberek nagy része nem volt amerikai állampolgár, nem rendelkezett zöld kártyával, vagy nem rendelkezett más egyéb jogosultsággal sem.

2021. október elejéig az országba beengedett 82000 afgánból 4920 amerikai állampolgár volt, 3280 rendelkezett állandó tartózkodási engedéllyel, míg mindössze 700-ról állapították meg, hogy különleges bevándorlási vízummal rendelkezik. Egy magas rangú kormányzati tisztviselő elmondta, hogy a 82000 afgán több 40 százaléka minősül szövetségesnek, tehát jogosultak a vízumra de nem nyújtottak be kérelmet.

A fennmaradó nagyjából 60 százalék egyáltalán nem volt jogosult a vízumra.

A protokoll szerint mielőtt a migránsokat befogadnák az Egyesült Államokba egy - többszöri kihallgatást is magába foglaló - kiterjedt eljárás keretében belül át kell vizsgálni és világítani az egyéneket.

Új-Mexikóban, a Holloman légibázison dohányzó és teázó afgán evakuáltak Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Jon Cherry

A Biden-kormányzat a szigorú előírások betartása helyett központi utasítást adott a szövetségi rendészeti és katonai tisztviselőknek arra, hogy csak a kormányzat által előírt kevésbé szigorú szabályokat tartsák be.

Az első lépésben a rendvédelmi szervek a kezdeti szűrés során meghatározzák az egyének személyazonosságát szóbeli nyilatkozatok, kormányzati dokumentumok, bűnügyi adatbázisokból nyert információk és a biometrikus adatok alapján. A következő lépésben a hatóságok egy rendkívül szigorú és többrétegű folyamat keretében belül át kell világítaniuk az egyéneket, hogy az-e akinek mondják magukat, illetve nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e az Egyesült Államokra nézve. Az átvilágítás egy kritikus pontja az ügymenetnek, ami a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után lett kötelező a menekültügyi és bevándorlási eljárások során.

Afgánok érkeznek a Washington Dulles Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 24-én Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Ezt Afganisztán esetében kiemelten kellett volna kezelni, ugyanis minden Kabulba vezető útvonalat a tálibok tartottak teljes ellenőrzésük alatt, illetve

a tálib vezetés döntötte el, hogy ki léphet be a Hamid Karzai nemzetközi repülőtérre.

A kongresszusi dokumentumból kiderül, hogy az afgán nyilvántartások nem voltak részletesek. Az afgánokat az Egyesült Államok adatbázisai alapján ellenőrizték és így valószínűleg az afganisztáni bűnügyi háttér és terrorista kapcsolatok nem kerültek elő, mert a rendszerben nem volt elégséges információ erről. A tisztviselők elmondása szerint az afgánok esetében rendre figyelmen kívül hagyták, egyszerűen elvetették az ügymenet szempontjából kritikus átvilágítási eljárást. Az egyik forrás álláspontja szerint Bidenék mindezt azért tették, mert nem akarták menekültként kezelni az evakuáltakat, mert nem akarták elismerni, hogy tulajdonképpen az egész evakuálási folyamat kudarcot vallott.

Minden útvonalat a tálibok ellenőriztek Forrás: MTI/EPA/Stringer

Jelenleg tíz olyan afgánt tartanak fogva szövetségi létesítményekben akikről csak amerikai földön derült ki, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Több afgán migránst pedig előállítottak súlyos büntettek gyanújával, amelyek között gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak és annak kísérlete, valamint családon belüli erőszak is tartozik. A veszélyt jelentő egyének valós számával senki sincs tisztában, így a baloldali Biden kormányzat a saját állampolgárai életét sodorja veszélybe.

Rengeteg afgán aki a spanyolországi Rota tengerészeti bázisra vagy németországi Ramstein légi támaszpontra érkezett nem rendelkezett semmilyen dokumentummal sem. Ezek a migránsok a biometrikus adataik ellenőrzése után szabadon utazhattak az Egyesült Államokba. A szövetségi tisztviselők közölték azt is, hogy sok afgán nem tudja a születésnapját (a hatóságok megtévesztése érdekében ez egy ismert taktika) , ami azt eredményezte, hogy számos személy születési dátumát január 1-jeként rögzítették.

A Belbiztonsági Minisztérium minden esetben elfogadta azt akinek a dokumentumok nélkül állította magát.

Ismertették azt is, hogy azok akik az afgánok szűrését végezték semmilyen képzést sem kaptak arról, hogyan lehet kiszűrni az Afganisztánból származó hamis személyazonosító okmányokat.

A belföldön és a nemzetközi terepen működő amerikai szervek között komoly kommunikációs zavar alakult ki azzal kapcsolatban, hogy ki világítsa át az afgánokat, és végül egyik csoport sem vizsgálta át őket.

Azt állították, hogy egymásnak ellentmondó információt kaptak és senki sem tudta a pontos folyamatokat, hogy éppen mi fog következni: a belföldi szervek azt hitték, hogy a külföldön operáló szervek elvégezték az átvilágítást, míg a támaszpontokon úgy tudták, hogy az átvilágításra az Egyesült Államokban fog sor kerülni.

Nem csak a kivonulás, hanem az egész evakuáció egy hatalmas kudarc a magasrangú tisztviselők szerint Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

Az amerikai tisztviselőknek a tengerentúlon és a hazai bázisokon azt mondták, hogy

ne érdeklődjenek a különleges bevándorlási vízummal nem rendelkező afgánoknál arról, hogy a háború alatt az Egyesült Államoknak vagy valamelyik szövetségesüknek dolgoztak-e.

A Kongresszus szeptemberben elfogadott egy határozatot, amely minden afgán evakuáltnak azonnali jogosultságot biztosított a REAL ID igazolvány megszerzésére. A REAL ID-t csak olyan amerikaiaknak vagy állandó lakosoknak adják ki, akik rendelkeznek társadalombiztosítási számmal, személyazonosságuk igazolásával és két hivatalos lakóhely igazolással.

Teljes csőd jellemzi a demokrata Joe Biden elnökségét Forrás: AFP/Jim Watson

A baloldali demokrata erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült elérniük, hogy ezt a kivételt elfogadtassák, így

nekik köszönhetően az afgánoknak nem kell átesniük az átvilágításon hiszen az általuk szolgáltatott -akár hamis- adatok már bekerültek a szövetségi adatbázisokba, ami alapján megkapják az igazolványt.