Irán gyanúsan viselkedik az atomprogramja körüli kérdésekkel kapcsolatban

HAMENEI, Szajed Ali; RÓHÁNI, Haszan; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2021. június 18. Ebrahím Raiszi keményvonalas elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban 2021. június 18-án. A mostani elnökválasztáson Haszan Róháni helyéért csaknem hatszázan indultak, az Őrök Tanácsa azonban csak hét jelölt indulását engedélyezte. A legesélyesebbnek az Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője által támogatott Ebrahim Raiszit tartják. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Bírálta pénteken Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki szerint a síita állam kitér nukleáris programjára vonatkozó vitás ügyek rendezése elől.
Vágólapra másolva!

Rafael Grossi a nemzetközi nukleáris biztonság konferenciájának margóján "elképesztőnek" nevezte, hogy nem sikerült kapcsolatba lépnie Teheránnal az új iráni elnök, Ebrahim Raíszi augusztusi beiktatása óta, hozzátéve, hogy csak az iráni nukleáris program vezetőjével sikerült szót váltania.

Ebrahím Raiszi Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Irán és a világ vezető hatalmai - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország - 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is.

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek,

mióta Raíszi vette át az elnöki tisztséget Iránban. Tervek szerint az egyeztetések várhatóan november végén indulnak újra.