A Nemzetközi Olimpiai Bizottság eltörli a transznemű sportolóknál a tesztoszteronlimitet

Oly social Horizontal
A transznemű Laurel Hubbard akár érmet is nyerhet a tokiói olimpián
Vágólapra másolva!
„Minden sportolónak joga van ahhoz, hogy megkülönböztetés nélkül, egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó módon sportoljon" – ismerteti a Mandiner a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legújabb radikális irányelvét, amely minden akadályt elhárít az LMBTQ-lobbi elől. A NOB döntése nyomán már a minimális elvárásokat sem kell teljesítenie a magukat nőknek valló férfiaknak ahhoz, hogy női sportszámokban indulhassanak. 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megszüntette azt az előírást, amelyben korlátozták, hogy legfeljebb milyen magas lehet a női számokban induló transznemű versenyzők tesztoszteronszintje - írja a Mandiner Soros György amerikai milliárdos magyarországi blogjára, a 444-re hivatkozva.

A transznemű Laurel Hubbard aki férfiként született, de a női súlyemelők között indulhatott a tokiói olimpián Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mostantól egyesével értékelik, hogy az illető indulhat-e női számban

A lap szerint a korlátozás 2015-ös bevezetése óta a transz sportolónőknek előírták, hogy ha versenyezni akarnak,

akkor két évig feminizáló hormonkezelésnek kell alávetniük magukat, a tesztoszteronszintjük pedig nem lépheti túl a 10 nanomolt literenként.

Erre többen nem voltak hajlandók, köztük Caster Semenya futó sem. A korábbi előírás helyett mostantól minden esetben külön-külön fogják értékelni, hogy az illető indulhat-e női számban.

– írja az új irányelv.