11 évvel a bányakatasztrófa után találtak emberi maradványokat Új-Zélandon

Pike River Mine bányabaleset Új-Zéland
(FILES) This file aerial photo taken on November 30, 2010 shows flames coming out of a ventilation shaft at the Pike River Coal mine near Greymouth on New Zealand's West Coast. - Eleven years after a New Zealand mine disaster claimed 29 lives, investigators on November 17, 2021 said they had found the remains of at least two of the victims but were unlikely to launch a recovery operation. (Photo by IAIN MCGREGOR / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
11 évvel Új-Zéland legnagyobb bányabalesete után találtak emberi maradványokat a beomlott járatban. A Pike River Mine-nál történt katasztrófában 29 ember halt meg, az áldozatok családtagjai évek óta küzdenek, hogy a szeretteik maradványait a felszínre hozzák. Erre most sincs esély, de a nyomozók közelebb kerülhetnek a baleset okainak feltárásához.
Vágólapra másolva!

11 évvel a Greymouth közelében található Pike River Mine-nál történt bányabaleset után két ember maradványait találták meg szerdán a hatóságok - írja a The Sun Daily. A teseteket azonban nem tudják a felszínre hozni.

Egy 2010-es képen a baleset helyszíne. 31 bányászból mindössze ketten élték túl a robbanást Forrás: AFP/Iain Mcgregor

A 2010-es Pike River Mine-nál történt robbanás Új-Zéland történetének legsúlyosabb ipari katasztrófája volt, amely az egész országot sokkolta. A feltételezések szerint

a tragédiát a metán felhalmozódása idézhette elő,

a robbanás pedig maga alá temette a mélyben dolgozó bányászokat. 31 emberből mindössze ketten élték túl a tragédiát.

Kezd világossá válni, mi történhetett

A robbanás után a bányaalagút beomlott, így a hatóságok a holteseteket nem tudták felszínre hozni, és további nyomokat sem tudtak keresni, ami feltárhatta volna, hogy mi történt pontosan.

Az áldozatok hozzátartozói régóta küzdenek azért, hogy felszínre kerüljenek szeretteik maradványai. A kormány 2017-ben indított erre egy akciót, de ezt idén márciusban leállították, mivel a munkálatok elakadtak a bánya bejáratától két kilométerre, és a hatóságok szerint túl költséges lett volna folytatni.

A szakértők most lefúrtak egy alagutat, amelyen keresztül

a beomlott járat legtávolábbi pontját is át tudták vizsgálni.

Így akadtak rá kettő, de lehet hogy három ember maradványaira is. Ezeket azonban eddig nem tudták azonosítani, és arra sincs esély, hogy a felszínre hozzák.

A nyomozás alapján most úgy vélik, hogy ezen a területen körülbelül hat-nyolc ember dolgozhatott a baleset idején. Az egyik áldozat özvegye a lapnak azt mondta, hogy "a látottak alapján kezd világossá válni, mi történhetett odalent".