Tűz volt egy romániai koronavírus-kórházban, több beteg meghalt

fire Horizontal
Firemen and policemen evacuate a burned victim from the infectious diseases hospital in Constanta, Romania, on October 1, 2021, after a fire broke out in the intensive care unit where ten Covid patients were being treated. - Several patients of Covid-19 died on october 1, 2021 in the fire of a hospital in Constanta (south-eastern Romania), according to the inspectorate for emergencies (ISU). It's the third tragedy of this type recorded in less than a year in this country with dilapidated infrastructures. Five patients died in January in a fire that ravaged a Bucharest hospital, two months later another disaster killed 15 patients in a hospital in Piatra Neamt (north-east). (Photo by Costin Dinca / AFP)
Vágólapra másolva!
Halálos áldozatokat is követelő tűz pusztított pénteken Romániában a koronavírusos betegeket ápoló konstancai járványkórházban.
Vágólapra másolva!

Román médiaértesülések szerint

legalább négy, más források szerint nyolc beteg halt meg.

Az első jelentések szerint a kórház intenzív osztálya gyulladt ki, ahol lélegeztetőgépek működnek.
A katasztrófavédelem a szomszédos megyékből is Konstancára küldött tűzoltóegységeket, hogy az oltásban és a betegek kimenekítésében segédkezzenek.

A román egészségügyi minisztérium közleménye szerint 113 koronavírusos beteget kezeltek, közülük tízen voltak az intenzív osztályon. A halottak pontos számára nem tértek ki, mint írták, később sajtótájékoztatót tartanak.

Romániában a koronavírus-járvány negyedik hulláma minden korábbit meghaladó ütemben terjed, az újonnan fertőzöttek száma a héten már több ízben rekordot döntött,

a kórházak túlterheltek, a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegei országszerte megteltek,

a szaktárca újabb kórházi részlegek felszabadításával és a szakszemélyzet áthelyezésével próbálja a helyek számát a növekvő igényekhez igazítani.

Kórháztűz Romániában Forrás: AFP/Costin Dinca

Elmaradt kórházi felújítások

Az országban

az utóbbi évben három másik tragédia is történt a Covid-kórházakban,

szintén a kórtermekben használt lélegeztetőgépekkel összefüggésben.

Tavaly novemberben a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya gyulladt ki: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Bals járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét.

Áprilisban oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg, és emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt.

Az AP azt írta, a Matei Bals-i tűzvész után Klaus Iohannis elnök sürgős és mélyreható reformokat sürgetett. Azt mondta, hogy

az ehhez hasonló tragédiák nem fordulhatnak elő még egyszer.