Szijjártó Péter: A Nyugat-Balkán nélkül nem lehet teljes az európai integráció

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter nem biztos abban, hogy a nyugat-európai országok teljes mértékben tisztában vannak a nyugat-balkáni térség biztonságának és stabilitásának jelentőségével. Ennek szerinte egyik oka az lehet, hogy nem ismerik kellőképpen a régiót, amelytől messze vannak földrajzilag.
Vágólapra másolva!

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Varsói Biztonsági Fórumon. A külügyminiszter a NATO következő stratégiai koncepciójával foglalkozó panelbeszélgetésen kijelentette, nem biztos abban, hogy a nyugat-európai országok teljes mértékben tisztában vannak a térség biztonságának és stabilitásának jelentőségével. Ennek szerinte egyik oka az lehet, hogy nem ismerik kellőképpen a régiót, amelytől messze vannak földrajzilag.

Szijjártó ellentmondásosnak nevezte, hogy miközben az Európai Unió nem lép előre az integrációs folyamatban, nyugati kollégái gyakran panaszkodnak arra, hogy külső szereplők, például Oroszország, Kína, Törökország vagy Szaúd-Arábia megpróbálja kiterjeszteni a befolyását a régióban. "Hogyan akarjuk megnyerni a játszmát, ha nem lépünk pályára?" - tette fel a kérdést.

A világpolitikában nem létezik vákuum, ha az EU nem képes integrálni a térséget, akkor egyértelműen lesznek olyanok, akik ezt megteszik

- fűzte hozzá.

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is az uniós bővítés mellett áll Forrás: Borsos Matyas/

Szijjártó Péter méltatta, hogy a NATO már három térségbeli országot felvett a soraiba, ami szerinte hatalmas eredmény. "Sajnos az EU sokkal lassabb ebben a tekintetben" - mondta. Ezt követően felhívta a figyelmet az illegális bevándorlási hullámok veszélyeire, különös tekintettel arra, hogy az egyik legfontosabb migrációs útvonal a Nyugat-Balkánon halad keresztül.

Emlékeztetett arra, hogy egyes szövetségesek az afganisztáni kivonulással párhuzamosan afgánok ezreit helyezték el a térségbeli államokban. Mint mondta, attól tart, hogy ők nem estek át teljes körű biztonsági ellenőrzésen, hiszen ha ez megtörtént volna, akkor feltehetőleg rögtön a végső célországukba szállították volna őket.

Márpedig ez biztonsági kockázatot jelent az egész régió számára. A miniszter megerősítette, hogy

Magyarország a nyitott ajtók politikájának támogatója, s a bővítés pártján áll mind az Európai Unió, mind a NATO tekintetében.