Fegyveres támadók lelőttek két tanárt Kasmírban

A kasmír Raja Beumi rokonai a temetés alatt Handwara közelében. Feldühödött helyiek csaptak össze rendörséggel, miután egy nappalé korábban három civil halt meg mikor a katonaság tüntetők közé lőtt, akik egy lány molesztálása miatt tüntettek. A katonák az
A kasmír Raja Beumi rokonai a temetés alatt Handwara közelében. Feldühödött helyiek csaptak össze rendörséggel, miután egy nappalé korábban három civil halt meg mikor a katonaság tüntetők közé lőtt, akik egy lány molesztálása miatt tüntettek. A katonák azután lőttek a tömegbe miután a tüntetők felgyujtotak egy katonai bunkert Handwarában, közel az India és Pakisztán határán fekvő Kasmír tartomány egyik vitatot határszakaszán
Vágólapra másolva!
Fegyveres támadók lelőttek csütörtökön két tanárt Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén, vélhetőleg politikai indíttatásból - közölte a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint az indiai uralom ellen harcoló szélsőségesek követték el a támadást egy Szrinagar külvárosában található állami középiskolában. Elmondták:

egy női és egy férfi tanárt lőttek le közvetlen közelről,

akik a szikh, illetve a hindu közösség tagjai voltak. A fegyveresek elmenekültek. Mindkét áldozat még a helyszínen meghalt - tette hozzá a rendőrség.

Egy tanár beszámolója szerint a pisztollyal felfegyverkezett férfiak előbb elkérték a tanári kar tagjainak személyi igazolványát, és azután lőtték le a szikh és a hindu oktatót.

A kormányerők lezárták a területet, és hajtóvadászatot indítottak a támadók ellen.

Idén már összesen 25 civilt öltek meg

Az elmúlt hat napban ez már a hetedik politikai indíttatású gyilkosság volt.

Kedden fegyveresek rálőttek egy szrinagari gyógyszertár köztiszteletben álló hindu patikusára. A férfit kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Egy órán belül a város egy másik részében egy Indiából származó utcai ételárust lőttek le közvetlen közelről, aki a helyszínen életét vesztette. Ugyanaznap este egy taxisofőrrel végeztek fegyveresek a Szinagartól 40 kilométerre fekvő Hadzsin településen.

Rendőrségi feljegyzések szerint a térségben

idén már összesen 25 civil esett a politikai indíttatású gyilkosságok áldozatául.

A támadásokat India-párti és India-ellenes politikusok is elítélték.

A kasmíriak többsége legitim szabadságharcnak tekinti az ilyen eseteket

Kasmíron India, Pakisztán és kisebb részben Kína osztozik. Újdelhi és Iszlámábád is teljes egészében igényt tart a területre.

Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén a lázadók 1989 óta harcolnak Újdelhi uralma ellen.

A legtöbb muzulmán kasmíri támogatja a lázadókat abban, hogy egyesítsék a területet, akár pakisztáni uralom alatt, akár független országként.

India kitart amellett, hogy a kasmíri szélsőségesek Pakisztán által támogatott terroristák. Iszlámábád tagadja a vádat, míg a kasmíriak többsége legitim szabadságharcnak tekinti az ilyen eseteket. A két ország közötti konfliktusban civilek, lázadók és kormánykatonák tízezrei haltak meg.