Érzékeny volt a neki adott gyógyszerre, belehalt a kezelésbe a 18 éves autista fiú

Oliver McGowan halál autizmus
Vágólapra másolva!
Antipszichotikus gyógyszerekkel kezeltek egy autista fiút egy bristoli kórházban, pedig az édesanyja szerint ekkor az orvosok már tudták, hogy fia érzékeny ezekre a szerekre. Oliver a kórházban halt meg 18 évesen.
Vágólapra másolva!

Oliver McGowan koraszülöttként jött a világra, és mindössze háromhetes korában bakteriális agyhártyagyulladást kapott, amitől a fél oldala enyhén lebénult, tanulási zavarai lettek. A fiút később magas fokú autizmussal diagnosztizálták - írja a Bors a Liverpool Echo cikke alapján. Az 55 éves Paula McGowan szerint azonban a fiát nem tartotta vissza fogyatékossága, Oliver még az angol paralimpiai focicsapatba is bekerült.

Olivert később részleges fókuszos rohamok miatt felvették egy kórházba. Többhetes vizsgálat után a fiú antipszichotikus gyógyszereket kapott szorongás ellen, ezek azonban csak fokozták a rohamait.

– Határozottan úgy véltük, hogy az orvosok félreértették Oliver normális autista viselkedését.

napi harminc rohama volt a kéthetenkénti néhány helyett. Nem ismertünk rá az egykor életerős fiunkra – mondta a nő a lapnak.

Azt hitte, az orvosok többet tudnak nála

Az orvosok végül rájöttek, hogy a fiú érzékeny az antipszichotikus gyógyszerekre, így a kezelés leálltával normalizálódtak a rohamai. Végül azonban mégis ezek a szerek okozták a halálát: élete utolsó hónapjaiban ugyanis a fiút áthelyezték egy bristoli kórházba, ahol ismét rohamot kapott. Az ottani orvosok pedig a szülők tiltakozása ellenére ismét antipszichotikus gyógyszereket adtak neki.

Oliver láza megemelkedett, miután megkapta a gyógyszert, egy sürgősségi MRI-vizsgálat pedig kimutatta, hogy ezek hatására

az agya súlyosan megduzzadt.

A fiú nem sokkal később az intenzív osztályon meghalt.

– Úgy ért minket a hír, mint egy villámcsapás. Őszintén azt hittem, hogy az orvosok többet tudnak nálam. Megdöbbentő volt a felismerés, hogy nem értik az autizmust, és azt, hogy hat a betegre – mondta a gyászoló édesanya, aki egy jótékonysági szervezetet alapított kisfia emlékére, hogy segítse az autizmussal küzdő fiatalok életét.