A radikális baloldal győzött New Yorkban, eltűnik a legendás amerikai elnök szobra

szórakozz,  Hírességek különc szeretői, Thomas Jefferson
Vágólapra másolva!
A New York-i önkormányzat megszavazta hétfőn, hogy eltávolíttatja a saját épületéből Thomas Jeffersonnak, az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyjának, volt elnökének, a függetlenségi nyilatkozat első számú megalkotójának a szobrát. A szobor több mint száz éven át állt a polgármesteri hivatal csarnokában, de a radikális baloldal támadásainak kereszttüzébe került, így nincs maradása. Jefferson elnökként amúgy következetesen kiállt a nemzetközi rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, majd betiltotta a rabszolga-kereskedelmet, de a szélsőségeseket ez kicsit sem érdekli, mivel az alapító atya élete bizonyos szakaszaiban tartott fekete rabszolgákat.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, a New York-i önkormányzat faji igazságossággal és megbékéléssel foglalkozó bizottsága még múlt szerdán elvben egyhangúlag jóváhagyta Thomas Jefferson szobrának eltávolítását, amit már több éve követeltek a különböző radikális baloldali szervezetek, élükön a Black Lives Matter (BLM)-mozgalommal.

A radikális baloldal követelését a New York-i önkormányzat főleg fekete és latin-amerikai származású demokrata párti képviselői is magukévá tették.

A faji igazságossággal és megbékéléssel foglalkozó bizottság tagjait Bill de Blasio demokrata polgármester nevezte ki, és ő tette meg a saját feleségét, Chirlane McCray-t a bizottság vezetőjévé.

Chirlane McCray és Bill de Blasio Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

A kérdésben a végső döntést azonban nem a polgármester feleségének bizottsága, hanem az önkormányzat mondta ki.

Hétfőn New York képviselő-testületének többsége is rábólintott a Jefferson-szobor eltávolítására, így azt már biztosan el fogják szállítani.

A képviselő-testület egyik fekete bőrű demokrata tagja, Adrienne Adams a szavazás végeredményét – a radikális baloldali narratívának megfelelően – a következőképpen kommentálta: „Jefferson országunk dicsőséges és dicstelen események alkotta hosszú történetéből olyan epizódokat képvisel, amelyek a legszégyenletesebbek közé tartoznak".

A szobor várhatóan New York történeti társaságának épületében lesz kiállítva.

Jefferson volt az Egyesült Államok első külügyminisztere George Washington elnöksége alatt, majd a második alelnök, 1801-től pedig az ország harmadik elnöke. Nevéhez fűződik a függetlenségi nyilatkozat szövege nagy részének kidolgozása.

Történelmi jelentőségű érdemeiért őt tartják az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyjának.

A radikális baloldal mindezek ellenére azzal támadja Jefferson emlékét, hogy élete bizonyos szakaszaiban összességében véve több mint 600 rabszolgát tartott. Ő maga két rabszolgáját szabadította fel, a végrendeletének megfelelően halála után pedig hét rabszolgája nyerte el a szabadságát.

Jefferson elnökként következetesen kiállt a nemzetközi rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, majd betiltotta a rabszolga-kereskedelmet.

Magánemberként a rabszolgák fokozatos felszabadítását és emancipációját tartotta helyesnek, nem az azonnalit. Mindezen emancipatórikus törekvéseit a szélsőségesek persze nem értékelik. Ez a radikális baloldali cancel culture-nek, az eltörlés kultúrájának tudható be.

Korábban a híres Rushmore-hegy szikláiba vésett négy nagy amerikai elnök arcmásainak eltávolítását követelték a szélsőségesek. Ezen arcmások között szerepel Thomas Jefferson is, George Washington, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt társaságában. Erről az Origo itt írt részletesen.