Spanyolországban meghaladta a kétmilliót az igazolt fertőzöttek száma

Granada, Spanyolország, koronavírus, COVID-19
Egy egészségügyi dolgozó megméri egy tesztelésre érkező nő hőmérsékletét Granadában 2020. december 21-én.
Vágólapra másolva!
Spanyolországban meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta igazolt koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az egészségügyi minisztérium csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szaktárca napi összesítése szerint

egy nap alatt több mint hatezer új esetet diagnosztizáltak,

és a regisztrált esetszám több mint 42 ezerrel emelkedett. Az elmúlt egy hétben 530-an haltak meg, a halálos áldozatok száma így elérte a 51675-öt.

Egy egészségügyi dolgozó megméri egy tesztelésre érkező nő hőmérsékletét Granadában 2020. december 21-én. Forrás: NurPhoto via AFP/Álex Cámara/NurPhoto/Álex Cámara

Az országban átlagosan százezer emberből 321-en fertőzöttek, ami a járvány terjedésének közel egy hónapja tartó fokozódását mutatja. A járvány terjedése miatt a tartományok sorra vezetnek be újabb korlátozásokat. Például Extremadurában bezárták a vendéglátóhelyeket és a nem létfontosságú szolgáltatásokat azokon, az ötezernél több lakosú településeken, ahol az esetszám meghaladja az 500-at százezerre vetítve. A tartomány átlaga ennél magasabb, a fertőzöttek aránya 716 százezer emberből.

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy utcát az észak-nyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösségben fekvő Ourensében 2020. december 21-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentése szerint

a jövő hét második felében érkezhet meg Spanyolországba az első szállítmány a Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni védőoltásából.

A dél-európai ország másfél hónap alatt 600 ezer adag vakcinát kap a cégtől, amellyel 300 ezer embert tudnak beoltani, mivel két dózis szükséges a megfelelő immunitás eléréséhez.

- tájékoztatott weboldalán a minisztérium.

Egészségügyi dolgozók szelfiznek a koronavírus (COVID-19) elleni vakcina megérkezése alkalmából egy barcelonai idősek otthonában 2020. december 27-én. Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A madridi autonóm tartomány kormánya vizsgálatot indított, mivel sajtóhírek szerint

egy valdemoroi idősotthonban olyanokat is beoltottak, akik egyelőre nem jogosultak a vakcinára.

Az első körben az otthonok lakói és dolgozói kaphatnak oltást.