Szijjártó Péter: Egy új geopolitikai korszak kezdődött

Horizontal FOREIGN AFFAIRS MINISTER HEADSHOT ATTITUDE SPEAKING
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Egy új geopolitikai korszak kezdődött - mondta Szijjártó Péter kedden Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén. A külgazdasági és külügyminiszter beszédében felvázolta a Miniszteri Bizottság soros magyar elnökségének legfontosabb témaköreit is.
Vágólapra másolva!

– Egy új geopolitikai korszak kezdődött, az afganisztáni kivonulás hatalmas jelentőséggel bír az Európai kontinensen – mondta Szijjártó Péter kedden Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy amikor megszületett a döntés a kivonulásról kettő dolgot szerettünk volna elkerülni: hogy Afganisztán ismét terrorista szervezetek biztonságos helyévé válljon, másrészt, hogy újabb illegális migrációs hullámok kiinduló pontja legyen.

– mondta Szijjártó Péter, aki azt is hozzátette: a legfontosabb dolog, hogy ne ismételjük meg azokat a hibákat, amelyeket 2015-ben elkövettünk.

A koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, az államoknak kötelességük biztosítani, hogy mindenkinek legyen hozzáférése az oltáshoz. Ez szerinte kapacitás és termelés kérdése.

Szijjártó Péter beszédében ezt követően felvázolta a Miniszteri Bizottság soros magyar elnökségének legfontosabb témaköreit.