Lemondatták a radikális baloldali BLM-mozgalmat elutasító szilícium-völgyi részvényest

KING, Martin Luther
Washington, 2020. augusztus 28. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom támogatói tüntetnek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen a washingtoni Lincoln emlékműnél 2020. augusztus 28-án, Martin Luther King, Jr. néhai amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos Van egy álmom néven híressé vált beszédének 57. évfordulóján. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vágólapra másolva!
A VF Corporation – amely a Szilícium-völgy egyik legjelentősebb vállalata – eltávolította az igazgatótanácsából az ázsiai bevándorló hátterű Veronica Wu-t, csupán azért, mert a nő nem volt hajlandó megünnepelni a rabszolgaság eltörlésének az emléknapját, mivel az újabban a radikális baloldali BLM ünnepnapjává is vált. Veronica Wu véleménye alapján a BLM egy rasszista mozgalom, és szocializmust akar megvalósítani az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Szilícium-völgy egyik legnagyobb high-tech vállalatának, a VF Corporation igazgatótanácsából eltávolítottak egy részvényest – Veronica Wu-t – miután a nő egy irodai levelezésében véleményt nyilvánított a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalomról – számolt be róla a The Blaze TV.

Az e-mailezésre még 2020-ban került sor, a vállalat egyik menedzsere arról érdeklődött Wu-nál, hogy a cég megünnepli-e Juneteenth-t, azaz a rabszolgaság eltörlésének emléknapját, amely – hívta fel Wu figyelmét az alkalmazott – a BLM-mozgalmat is szimbolizáló ünnepnappá vált.

Wu a válaszában kifejtette nagyrabecsülését az amerikai társadalom teljesítményalapú berendezkedésével kapcsolatban, s elmondta, hogy véleménye szerint

az Egyesült Államokról nem állítható, hogy rasszista társadalom lenne.

Elismerte ugyan, hogy vannak radikális egyének, de ő maga (aki szintén bevándorló hátterű), sosem tapasztalt diszkriminációt, valamint mindig megfelelő szakmai lehetőségekhez jutott, ha keményen dolgozott.

Wu példaként említette, hogy

Erről mégsem reklamál senki – írta Wu a válaszában.

A továbbiakban Wu elítélte a BLM-mozgalmat, mondván, hogy véleménye alapján

Wu végül azzal summázta mondanivalóját, hogy nagyra becsüli Amerikát és azt, hogy mindenkinek saját érdeme és egyéni teljesítménye szerint biztosítja a lehetőségeket, de elítéli, ha egyesek a bőrszín alapján követelnek kvótákat.

Az ázsiai származású nő végül udvariasan elköszönt, és jelezte, hogy a Juneteenth megünneplésével kapcsolatban nem ő hozza meg a döntést.

Veronica Wu munkáltatója, a VF Corporation ezt követően közleményt adott ki arról, hogy a részvényesük saját döntése alapján mondott le az igazgatótanácsbeli pozíciójáról.