Milliárdokat mosott tisztára egy ügyvédből lett bűnöző

Vágólapra másolva!
Hihetetlen karriert futott be Kenneth Rijock ügyvéd, aki munkája során pénzmosóvá vált, majd lebukása és szabadulása után a hatóságok tanácsadója lett.
Vágólapra másolva!

Kenneth Rijock ügyvéd tíz évig élt bűnözőként, ám csak két évet kellett börtönben töltenie, mert inkább vállalta, hogy a jövőben a rendőrök segítségére lesz más bűnözők lebuktatásában.

Miután Kenneth elvált a feleségétől és elköltözött Miami belvárosából, egy spanyol tanárnál, Andrénél élt, akiről rövid időn belül kiderült, hogy a kubai és kolumbiai kábítószercsempészek és az Észak-Amerikát droggal ellátó forgalmazók embere.

Az ő kapcsolata volt Ed Becker, egy hollywoodi producer fia, aki először kérte meg az ügyvédet, hogy mossa tisztára a kokainból származó hatmillió dollárját.

- magyarázta a férfi.

Rijock egy rokonán keresztül ismerkedett meg Henry Jacksonnal, aki Anguillában a kormány tanácsadója volt, és mivel a korrupciótól sem riadt vissza, sok pénzért cserébe bármit elintézett. Így könnyedén le lehetett bonyolítani a pénzmosást.

A drogdílerek pénzét Miamiból a karibi területre csempészte, hogy ott fiktív, általa bejegyzett cégeken átfolyatva tisztára mossa.

– árulta el Rijock.
Az üzlet sikeresességét jól bizonyítja, hogy

végül 200 millió dollárt, azaz 6 milliárd forinttal egyenértékű pénzt mosott tisztára. Mindezt úgy, hogy új barátnője épp rendőrként dolgozott, és semmit nem tudott párja sötét titkairól.

A férfi igazán csak akkor ijedt meg, amikor megtudta, hogy közvetve

Pablo Escobar kolumbiai drogbáró és az amerikai olasz maffiózó, Joseph Bonnano is az ügyfelei közé tartozik.

De már nem léphetett vissza. Persze végül

lebukott, és elveszített mindent, amit a pénzmosóüzlet által felépített.

hogy ezzel is csökkentse a saját büntetését. Így négy év börtönt kaptam, de csak kettőt kellett leülnöm, mert segítettem a hatóságoknak más pénzmosók lebuktatásában - mondta el a férfi.

Szabadulása után Rijock a DEA, azaz a Szövetségi Kábítószer-ellenes Hivatal szakértője lett, és előadásokat is tart a bűnözői módszerekről. Emellett blogot vezet, és megírta életrajzi könyvét, a magyarul is megjelent A mosodást,

amelyben végigkövethető az általa bejárt hosszú, fordulatokkal teli út - írta meg a Bors a CaribbeanNationalWeakly cikke alapján.