Jair Bolsonaro jobboldali brazil elnök határozottan fellép a nagy tech cégek cenzúrájával szemben

virus health pandemic disease diplomacy Horizontal LATIN AMERICA CORONAVIRUS COVID-19 PANDEMIE MERCOSUR Handout picture released by Brazil's Presidency showing Brazilian President Jair Bolsonaro smiling during the first Mercosur Summit held via video conf
Jair Bolsonaro
Vágólapra másolva!
Brazília jobboldali államfője, Jair Bolsonaro rendeletben módosította a közösségi médiára vonatkozó előírásokat, megakadályozandó a felhasználói tartalmak, oldalak és profilok önkényes törlését vagy felfüggesztését. Az utóbbi időszakban a Facebook és a Twitter több alkalommal is törölték Bolsonaro bejegyzéseit, a brazil államfő egyes szimpatizánsainak pedig letiltották a profilját. Brazíliában a jövő évben szövetségi parlamenti és elnökválasztás is lesz, tehát létfontosságú, hogy a techóriások minél kevésbé avatkozzanak be a brazil emberek döntésébe.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a Jair Bolsonaro által helyi idő szerint hétfőn aláírt rendelet nem tiltja a közösségi platformoknak a tartalmak törlését, de megköveteli tőlük, hogy szolgáltassanak ehhez nyomós okot, és a döntéshozatal előtt tegyék lehetővé a felhasználóknak a széles körű védekezést.

Jair Bolsonaro Forrás: AFP/Marcos Correa

Bolsonaro ezzel akarja megakadályozni, hogy sérüljenek a brazil állampolgárok felhasználói jogai, illetve biztosítani kívánja, hogy érvényesüljön a szólásszabadsághoz való joguk a közösségi médiában is.

Az elnöki rendelet a törölt tartalmak és profilok helyreállítását lehetővé tevő eljárást is előirányoz.

Az elnöki rendelet törvényerejű, de a parlamentnek 120 napon belül jóvá kell hagynia, ellenkező esetben érvényét veszti.

Az utóbbi hónapokban

az olyan techóriások mint a Facebook és a Twitter több alkalommal is törölték Bolsonaro bejegyzéseit, a brazil államfő egyes szimpatizánsainak pedig letiltották a profilját.

Facebook cenzúra Forrás: Shutterstock

Ennek azért is van jelentősége,

mert 2022-ben Brazíliában szövetségi parlamenti és elnökválasztás is lesz, tehát létfontosságú, hogy a techóriások minél kevésbé avatkozzanak be a brazil emberek döntésébe.

Más országhoz hasonlóan Brazíliában is a jobboldali tartalmakat cenzúrázzák a közösségi oldalak.