Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

5,9-es erősségű földrengés rázta meg Ausztráliát

TOPSHOTS Horizontal földrengés ausztrália
An emergency and rescue official examine the damage to a building in the popular shopping Chapel Street in Melbourne on September 22, 2021, after a 5.9 magnitude earthquake. (Photo by William WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
5,9-es erősségű földrengés rázta meg Ausztrália délkeleti részét, Melbourne városában épületeket rongált meg - írta meg a BBC.
Vágólapra másolva!

A földrengés helyi idő szerint szerdán 9 óra 15 perc körül történt Mansfieldnél, bár ez Ausztrália egyik legnagyobb földrengése volt az utóbbi években, nem okozott jelentős károkat.

A melbourne-i lakosok szerint több magas épületet és egy városi kórházat is evakuáltak rövid időre. Néhány városi villamosvonalon pedig szünetelt a közlekedés, kisebb károk miatt.

A városban jelenleg lezárás van érvényben a koronavírus-járvány miatt.

- mondta Scott Morrison miniszterelnök.

A földrengésben többtucatnyi épület megrongálódott, sokan ijedtükben kirohantak az utcára. A victoriai hatóságok összesítése szerint 46 épület - többségük Mansfieldben és a környékén - részben összeomlott,

Melbourne mintegy 35 ezer lakója maradt áram nélkül. Szakemberek szerint a károk nagysága elérheti a több milliárd dollárt is.

5,9-es erősségű földrengés rázta meg Ausztrália délkeleti részét, Melbourne városában épületeket rongált meg Forrás: AFP/William West

A közösségi médiára felkerültek videofelvételek arról például, hogy Melbourne főbb útjait törmelék torlaszolja el.

Többen a város északi részéből elmondták, hogy a lakásukban nincs áram, mások arról számoltak be, hogy a tűzoltók és a rendőrség felszólítására el kellett hagyniuk az otthonukat az omlásveszély miatt.

Melbourne-ben egyébként nyolc hete kijárási korlátozások vannak a koronavírus-járvány miatt. E korlátozás ellen harmadik napja tüntetnek a városban, szerdára is több száz tiltakozó gyűlt össze egy háborús emlékműnél. A rendőrök több tüntetőt őrizetbe vettek. A keddi tiltakozás erőszakba torkollott, a rendőrség paprika- és gumilövedékkel oszlatta fel.

A földrengést a szomszédos Dél-Ausztráliában és Új-Dél-Walesben is érezték.

Két 4,0 és 3,1 erősségű utórengés követte.

Victoria állam katasztrófavédelmi szolgálata figyelmeztette a lakosokat, hogy számítsanak esetleges további utórengésekre.

- közölte a hatóság.

A nagy földrengések ritkák Ausztráliában, mivel a kontinens egy tektonikus lemez központi részén fekszik.

A földtudományi hivatal szerint Ausztráliában körülbelül 10 évente történik egy potenciálisan káros - 6,0 erősség feletti - földrengés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről