Házkutatások és súlyos pénzügyi botrányok Angela Merkel baloldali utódjelöltje körül

német, pénzügyminisztérium, minisztérium, pénzügy, 
Bundesministerium der Finanzen, Németország
The Federal Ministry of finance, short Ministry of finance, the Federal Republic of Germany is a Supreme Federal Authority. October 2015 (Photo by Torben Andahl / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Komoly botrányba keveredett a szeptember 21-ei német választások előtt a pillanatnyilag legesélyesebb kancellárjelölt, a szociáldemokrata Olaf Scholz. Mivel Angela Merkel nagykoalíciót vezet, ezért a szociáldemokraták (SPD) most is kormányon vannak, és Scholz a pénzügyminiszter. És kiderült: enyhén szólva sem őrködött megfelelően a német emberek pénzén.
Vágólapra másolva!

A scholzi, tudatosan épített „jó vezetői" imázs árnyoldalára az után derült fény, hogy házkutatást tartottak az általa vezetett pénzügyminisztériumban, továbbá az igazságügyi minisztériumban is. A vizsgálat célja a pénzügyi tranzakciókat vizsgáló központi hivatal (FIU) volt.

A Német Szövetségi Pénzügyminisztérium épülete Berlinben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A pénzmosás elleni küzdelemért felelős és a vámhatósághoz tartozó, de Olaf Scholz közvetlen felügyelete alatt álló hivatal működésében komoly zavarokat találtak a nyomozók, és emiatt Scholz-ot „rossz irányítással" vádolták meg. A FIU-n pedig azt kérték számon, hogy nem továbbított több millió eurós összegű, Afrikába irányuló csalárd kifizetésekről szóló információkat a rendőrségnek és a bíróságoknak. A kérdéses ügylet hátterében kábítószer- és fegyverkereskedelem, valamint terrorizmus kitervelése álltak.

Financial intelligence unit (FIU)

A nemzetközi standardok alapján minden állam köteles kijelölni egy központi egységet, amely az ún. „pénzmosásgyanús" bejelentéseket fogadja, azokat elemző-értékelő tevékenysége során megvizsgálja, és az elemző-értékelő tevékenysége eredményét bűnüldözési célból – azon belül is elsősorban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés érdekében – továbbítja. E központi egységet hívjuk pénzügyi információs egységnek, angolul „financial intellgence unit"-nak, rövidített nevén FIU-nak.

Magyarországon a NAV Központi Irányítás szervezetében működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda látja el a pénzügyi információs egység feladatait.

A FIU-t 2019-ben már megvádolták azzal, hogy információkat tartott vissza, amikor a Daxon is (német tőzsdeindex) jegyzett Wirecard pénzügyi tranzakciós vállalatnál komoly gyanú merült fel, hogy a vállalat visszaéléseket követett el.

A csalás egy óriási port felverő csődhöz vezetett, amelyben sok mindent megtalálunk: mérleghamisítást 1,9 milliárd értékben, tönkrement kisrészvényeseket, és Olaf Scholz vezetői tevékenységét érintő, könnyelműségre utaló vádakat.

A miniszter közreműködésével ugyanakkor az egyébként szintén a felügyelete alatt álló pénzügyi felügyeletet ellátó hatóságnak (Bafin) akkor sikerült eltussolnia a Wirecard-botrány néven ismertté vált esetet.

A közvélemény-kutatásokban pillanatnyilag vesztésre álló CDU (Német Kereszténydemokrata Unió) szerint Scholz és a szintén szociáldemokrata (SPD) igazságügyi miniszter "politikai felelősséget viselnek" ezekért a botrányokért. Armin Laschet CDU-kancellárjelölt a vasárnapi televíziós vitán arról beszélt, hogy súlyos következményei lennének, ha nála egy miniszter így végzi a munkáját.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter, az SPD kancellárjelöltje Forrás: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Német elemzők a Le Figaro szerint arról írtak, hogy Németországban megjelentek maffiaszerű jelenségek.

– jelentette ki Fabio De Masi a szélsőbalos „Die Linke" párt nevében. A Wirecard-ügyhöz hasonlóan a Scholz

először tisztázni akarta magát; azzal érvel, hogy a házkutatás "nem az ügynökei ellen irányult kifejezetten", majd vádaskodni próbált, hogy „az akciót ellenfelei irányították", mondván, hogy a nyomozóknak "írásban kellett volna feltenniük neki a kérdéseiket".

Vajon a német választókat, akik elsősorban a kancellárjuk vezetői képességeit értékelik, befolyásolja-e ez az eset?

- mondja Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató intézet igazgatója. Azaz, szerinte Scholz megúszhatja a példátlan botrányt.

A vasárnapi kancellárjelölti tévévitán egyébként Scholz egyáltalán nem zárta ki, hogy a kommunistákhoz meglehetősen közel álló, szélsőbaloldali "Die Linke" párttal alakítana kormányt, ha megnyernék két hét múlva a választást. Az agresszíven NATO-ellenes szélsőbaloldali párt a német kormányban feltehetően zavaros politikai helyzetet eredményezhetne. Mind saját hazájában, mind Európában.