Katonai puccs volt Guineában, a hadsereg letartóztatta az elnököt

Guinée: tirs nourris dans le centre de Conakry, des militaires dans les rues (témoins ŕ l'AFP) Horizontal
A katonai egységeket ünneplő tömeg fogadja az utcákon
Vágólapra másolva!
A puccsot megkísérlő guineai katonák közölték vasárnap este, hogy az általuk őrizetbe vett Alpha Condé államfő jól van, és nem esett bántódása. A szervezetüket Nemzeti Gyűlés és Fejlesztési Bizottságnak (CNRD) nevező zendülők nem árulták el, hogy hol tartják fogva a 83 éves államfőt, de tudatták az állami tévében közleményükben, hogy szavatolják a sértetlenségét, és biztosítanak neki orvosi ellátást.
Vágólapra másolva!

A CNRD közölte, hogy katonai parancsnokok lépnek a régiók kormányzóinak helyére, a távozó minisztereket és az intézmények vezetőit pedig hétfőn, helyi idő szerint 11 órára megbeszélésre hívják a parlamentbe. A megjelenésük kötelező, a távolmaradást a CNRD elleni lázadásnak fogják elkönyvelni.
A zendülők közölték azt is, hogy további tájékoztatásig

kijárási tilalmat vezetnek be az ország egész területén.

A katonai egységeket ünneplő tömeg fogadja az utcákon Forrás: AFP/Cellou Binani

A hadsereg különleges alakulatai puccskísérletet hajtottak végre vasárnap a nyugat-afrikai országban. A Mamady Doumbouya ezredes vezette lázadók behatoltak Conakry kormányzati negyedébe, és őrizetbe vették Alpha Condé elnököt. A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy

felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

Alpha Condé - A puccsisták szerint jól van a fogságban lévő elnök Forrás: AFP

Alpha Condé tavaly októberben nyerte el a harmadik mandátumát. A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, többtucatnyian haltak meg összetűzésekben, és többtucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe. Condé tavaly márciusban az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte "az intézmények korszerűsítése" volt.