Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem engedélyezték a Pride-felvonulást a román fővárosban, tiltakoznak az LMBTQ-aktivisták

LMBTQ, pride, Krakkó
A Queerowy Maj LMBTQ-szervezet bejelentette, hogy Krakkó polgármestere, Jacek Majchrowski védnökséget vállalt a homoszexuális rendezvényen
Vágólapra másolva!
Elmarad a Bukarest Pride, miután a városvezetés nem engedélyezte annak megszervezését - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szervezők felháborodással fogadták a határozatot, és kijelentették, hogy augusztus 14-én mindenképpen megrendezik a homoszexuális parádét.

Pride-felvonulás (illusztráció) Forrás: V4NA

A román főváros polgármesteri hivatala azzal indokolta döntését, hogy a felvonulást nem lehetne biztonságos körülmények között megtartani járványhelyzetben – túl sok ember lenne egyszerre a Győzelem sugárúton szombaton vagy vasárnap, így a résztvevők veszélynek lennének kitéve.

A romániai magyar sajtó felidézte: a városháza arra is emlékeztetett, hogy az ACCEPT egyesület 10 ezer résztvevőre kért engedélyt, míg a városi vészhelyzeti bizottság határozatában 500 résztvevőben maximálja a gyűlések és demonstrációk megtarthatóságát.

A városi hivatal tájékoztatása szerint az említett bizottság több alternatívát is ajánlott az ügyben a szervezőknek, azonban azoknak egyik sem felelt meg.

Az ACCEPT mindenesetre – közösségi oldaluk tanúsága szerint – továbbra is hirdeti az eseményt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről