Felrobbant a hajtómű, a repülőgépen tönkrement minden és a földbe csapódott - a pilótát mégis ünnepelték

A szétszakadt gép farokrésze
Vágólapra másolva!
A légikatasztrófák vizsgálata mindig azt állapítja meg, hogy emberi tévedés történt valahol az események láncolatában, és gyakran a pilóták hibáját állapítják meg az egyik fő baleseti oknak. Ilyenkor a pilóták lesznek a bűnbakok az utasok haláláért, még akkor is, ha ők maguk is meghaltak a balesetben. De azokat a pilótákat, akik a biztos haláltól mentették meg az utasaikat, amikor például bravúrosan leszálltak az irányíthatatlan repülőgépükkel, hamar elfelejtik. Összegyűjtöttük a modern repülés legemlékezetesebb hőstetteit.
Vágólapra másolva!

1. Az orosz bravúr

Minden idők leghajmeresztőbb repülése 2011-ben történt, a Moszkvához közeli Cskalovszkij repülőtéren. Az eset egyik főszereplője az RA-85563 gyári számú, 1983-as gyártású Tu-154 típusú utasszállító volt.

Az RA-85563 gyári számú Tu-154 Forrás: rt.com

Az öreg Tupoljev 1997-ig repült az Aeroflotnál, majd a légierőhöz került, amely rövid használat után 10 évig a repülőtéren tárolta. Végül az a döntés született, hogy újra használatba veszik, ehhez viszont gyári felújításra volt szükség. Így a gépet a katonák repülőképes állapotba hozták, hogy Moszkvából eljuthasson Szamarába, a repülőgépgyárba.

A repülés másik főszereplője Jurij Rogyionov alezredes volt, aki egy egyszerű átrepülési feladatra készült a személyzetével.

Rogyionov a következő 13 percben a saját és a személyzet életéért küzdött, és azért is, nehogy a közeli bevásárlóközpontra zuhanjon,

amely épp a pálya mögött volt. A Tu-154 úgynevezett holland orsókat, legyezőmozgású lengéseket végzett.

Hol jobbra, hol balra dőlt és fordult, és nem lehetett megtartani középen.

Eközben kontrollálhatatlanul emelkedett és süllyedt, vagyis Rogyionovnak háromdimenziós mozgást kellett valahogy kompenzálnia.

A hajmeresztő repülés egyik jellemző pillanata Forrás: kp.ru

Az alezredes és a személyzet végül a hajtóművekkel kezdett kormányozni.

Különböző tolóerő-beállításokkal kísérleteztek, és három megközelítést is végeztek, mire az utolsónál sikerült megfelelően megérkezni a leszállópálya fölé. Az utolsó pillanatban ijesztően süllyedtek a föld felé, de

csodával határos módon nem csapódtak be.

Mivel épp ezt a kritikus momentumot, a földet érést takarta el egy erdő a repülőtéren összegyűlt társaik elől, ők lélegzetvisszafojtva figyelték, kibukkan-e a fák mögül a Tu-154, vagy pedig a robbanás következik.

A pilóta később azt mondta, a létező összes felvételt végignézte az ijesztő billegésről, és hogy megérti a földön figyelő társait, akik azt mondták, ez a gép le fog zuhanni.

Az alezredes a legkülönösebbnek azt tartotta, hogy bár a Tu-154 irányíthatatlan volt, a műszerek nem jeleztek hibát. A gép átvizsgálásakor kiderült, hogy valóban minden műszer tökéletesen működött. Az ideiglenes javításkor azonban egy szerelő rosszul kötötte rá a kicserélt kábeleket az ABSU-rendszerre, a robotpilótára.

Azt hitte, hogy a piros csatlakozóhoz a piros kábelt kell csatlakoztatni, holott a zöldet kellett volna. Így gyakorlatilag megbolondította a repülőgépet irányító számítógépet.

Rogyionov alezredes és a gép személyzete Forrás: kp.ru

Nézzék meg az őrült repülést és a csodával határos leszállást:

Cikkünk folytatódik.