Az amerikai védelmi miniszter szerint nem történt összetűzés a tálibokkal

Kabul, 2021. augusztus 18.
Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgá
Kabul, 2021. augusztus 18. Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. MTI/AP/Rahmat Gul
Vágólapra másolva!
Nem történt összetűzés a tálibokkal, és a parancsnokaikkal fenntartott "kommunikációs vonalaink továbbra is nyitottak" - mondta szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy jelenleg 4500 amerikai katona tartózkodik az afgán fővárosban, Kabulban. Tájékoztatása szerint

annak érdekében, hogy több civilt biztonságosan kimenekíthessen Afganisztánból.

Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy minél több embert tudjanak evakuálni, és minél hamarabb elhagyják az országot.

– De közel sem vagyunk ahhoz, ahol szeretnénk tartani – tette hozzá. Azt mondta, jelenleg a kabuli repülőtér biztosítása a legfontosabb feladat.

Eddig ötezer civilt mentettek ki

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége szerdán közölte az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárokkal, hogy az amerikai kormány nem tudja biztosítani a biztonságos eljutást a repülőtérre azok számára, akik el akarnak menekülni az országból.

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról számolt be, hogy magas rangú amerikai katonatisztek tálib parancsnokokkal tárgyalnak a fővárosban az ellenőrzőpontokról és a kijárási tilalomról, amelyek korlátozzák a repülőtérre igyekvő amerikaiakat és afgánokat. Szólt arról, hogy

az elmúlt 24 órában körülbelül 2000 embert, köztük 325 amerikai állampolgárt menekítettek ki a kabuli nemzetközi repülőtérről,

az amerikai légierő 18 darab C-17-es szállítógépével. "A katonai járatok rendszeresen érkeznek és indulnak" - tette hozzá a szóvivő.

A Pentagon tájékoztatása szerint eddig mintegy 5000 civilt menekítettek ki Afganisztánból, de azt akarják elérni, hogy naponta 5000-9000 embert vigyenek ki az ázsiai országból.

Több forgatókönyvvel számolt a hírszerzés

Bármely Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgár elhagyhatja az országot, ha úgy dönt - erről már Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője beszélt szerdán.

– Mi vagyunk az Egyesült Államok hadserege, és teljes mértékben szándékunkban áll, hogy sikeresen kimenekítsük az összes amerikai állampolgárt, aki ki akar jutni Afganisztánból. Elsőbbséget élvez ez a feladat – tette hozzá.

Milley elismerően szólt az amerikai katonák helytállásáról, akik "nagy kockázatot vállalnak, hogy elvégezzék ezt a küldetést." Úgy fogalmazott: a csapatok "hihetetlen ügyességgel, bátorsággal és hősiességgel hoznak nehéz döntéseket".

A tábornok Afganisztán "gyors összeomlásával" és a tálibok hatalomátvételével kapcsolatban azt mondta: az amerikai hírszerzés "több forgatókönyvet" is lehetségesnek tartott, miután megkezdték a hadsereg kivonását.

– Ezek egyike a tálibok közvetlen hatalomátvétele volt az afgán biztonsági erők és a kormány gyors összeomlását követően – mondta. Hozzáfűzte, hogy a további lehetséges forgatókönyvek a "polgárháború" és a "tárgyalásos rendezés" voltak.

– fogalmazott a tábornok.